Започват проверки на школа по паневритмияМоже да харесате още...

9 Отговори

 1. Бай Генчо каза:

  „Недопустимо е преподаватели да налагат на учениците своите религиозни или духовни убеждения” – заявява заместник-министърът.

  Добре де, ако е така, защо тогава няма проверка защо в Банкя има налагане на религиозни убеждения в 78 СОУ ”Христо Смирненски”, за което толкова ясно се вижда тук:

  http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=31909

  Не бива да се забравя, че бялото братство е регистрирано вероизповедание дори проверявано от съда, за разлика от ex lege – БПЦ, която дори не се ревизира финансово. Не влиза ли тихомълком и еп. Йоан в училището в Банкя, без да е питал министър, ученици и родители?

  Вероизповеданията са равнопоставени в България, това го пише в Закона за вероизповеданията.

 2. Пламен Евгениев Сивов каза:

  Доколкото се разбира от текста, проблемът е, че родителите просто не знаят на какво именно записват децата си. Става въпрос за религиозна школа, която не би следвало да се представя като лечебна гимнастика, а именно като религиозна школа – така и родителите, и училищното ръководство ще могат да направят информиран избор.

  БПЦ, доколкото ми е известно, когато „влиза“ в училищата, го прави не под прикритието на гимнастически упражнения или клубове за авиомоделизъм.

 3. Бай Генчо каза:

  Да, родителите на децата в Банкя идеално познават православието. Толкова добре, че дори се вижда какъв смисъл влагат в кабинета – истински параклис е станал той.

  Православната църква, като не влага в гимнастиката никакъв смисъл, други вероизповедания влагат. БПЦ би могла отдавна да влиза под формата на нещо, вкл. и авиомоделизъм. Но не с този висш клир. Да е влизала. И когато другите вероизповедания си вършат работата, напр. да набират вярващи, а ние блеем, тогава другите са ни виновни. Защото на нас все някой друг ни е виновен. Все сме най-най-великите, но под черта остава мизерията, простащината и самосъжалението, че видите ли, толкова сме велики, но сега сме зле… най-зле от всички…

  Ето една истинска символика – на преден план сме най-велики – царствени, светим като луминисцентно осветление в катун, на заден сме това, което сме, без коментар:

  http://new.sliven.net/res/news/31776/DSCI0366.JPG

 4. Пламен Евгениев Сивов каза:

  [quote name=“Бай Генчо“]Да, родителите на децата в Банкя идеално познават православието. Толкова добре, че дори се вижда какъв смисъл влагат в кабинета [/quote]

  Ако родителите познаваха идеално православието, никаква нужда от подобни кабинети нямаше да има; децата щяха да научават за тези неща вкъщи, където е най-правилното място. И в храма, разбира се.

  Тук проблемът е друг. Прав сте, че другите вероизповедания „си вършат работата“ – и за това, че се опитват да привличат последователи никой не може да ги вини. Но не е редно да се използва доверчивостта и (понякога) глупостта на училищни директори, за да се пробутва религиозен продукт под атрактивна опаковка. Ако предлагат дъновизъм – да кажат: „предлагаме дъновизъм“. Ако искат да предлагат и тантризъм, само да не лъжат, за това настоявам. Преди 5 години писах статия по много подобен повод: http://www.pravoslavie.bg/Колонката/Мостовете-на-госпожа-Медисън

 5. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  А нима БПЦ не влиза в училищата под прикритието на националната трактовка на хуманитаристиката без да го заявява?Мистична конспирация е това.
  Какво казват историческите факти, които всеки може да провери? Васил Левски, мистичен конспиратор, свързан с масонството, архитект на Революцията в България и създател на тайна полиция за репресии над богати българи. Стефан Стамболов, конспиратор, министър-председател на България, участник в политически заговори. Захари Стоянов, конспиратор, масон, министър на образованието на България. Христо Ботев, конспиратор, остър противник на религията и на богатството. ВМРО – конспиратори, убиващи в името на своята идея, всеки, който ги засяга. Тайни военни заговори в България след 1878, тайни групировки и политически преврати. Комунистите, конспиратори, революционери и модернизатори. Бившата ДС – конспирация. Българската икономическа и политическа мафия – конспирация. Очевидно тъканта на „националното“ в България, което ползва и БПЦ е конспиративно

 6. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Като благодаря на модераторите на православие.бг за това, че имат снизхождението да пускат мои скромни коментари искам да поставя следния въпрос. Навремето моят учител в Университета, заслужено признат специалист в България и чужбина, заемал високи постове в Държавата, фактически създател на Класическата гимназия в София, която излъчва през последните 30 години най-подготвените ни хуманитаристи ми казваше: Трябва да сте подготвени, че когато в България искаш да направиш нещо стойностно в областта на науката и културата ставаш всякакъв и биваш подложен на отчаяна атака от страна на полуграмотниците и войнстващата посредственост. Та този учител казваше – „Православният символ на вярата е истинен, но на нас ни трябва Църква като католическата“. Римският поет Ювенал по повод величието на Римската империя пише „Но кой ще пази нашите стражи“? И понеже духовникът е страж според Библията и историческата ни опитност питам кой ще пази нашите хора от злобата, посредствеността и завистта?

 7. Траянка Георгиева каза:

  Няма да цитирам авторитети като Чингис. За да открия истината съм отхвърлила всякакви земни авторитети. Но сега искам да разкажа за Банкя.
  Храм св.Кирик и Юлита е единственото място на разцвет в тоя град руина. Там преместиха някаква психиатрична болница и болните се разхождат, мият си главите под минералната вода и говорят мърсотии. Със сбърчени от отвращение носове ги гледат сърдечно болните. Зад високите дувари треперят в самота новозабогателите, а ограбените псуват по градинките и се изживяват като националисти. Турчетата строители живеят из руините, а циганите пътуват да продават електрически резачки по селата. Протестантите са си направили там някакъв университет, а разколниците храм, в някакъв клуб или барче, ми казваше с огорчение тяхна енориаша. Та може би тях така ги е яд, за разцвета на православния храм. На 25. 1.2008г след проповедта отеца чете стихове от св. Григорий Богослов. И няма да забравя как от най-големият, до най-мъничките слушаха с притаен дъх ПОЕЗИЯТА .

 8. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Въпросът с българското училище и преподаваните там предмети е драматичен. В България от 1878 година насетне съществува един травматичен конфликт, който води до двоен културен стандарт в съзнанието на грамотните българи и е причина за колизиите на обществото. От една страна се казва че сме старинна нация с вечни ценностти и богата култура – днес надежден извор на бизнес туризма, от друга страна има култ към модерността и всичко, що е модерно, ново, прогресивно се поощрява всячески и на най-високо ниво. Това рефлектира в образованието, където тълкуванията на хуманитаристиката, която е средство за скрита религиозна проповед, използвана от християните и вярващите през комунизма има противоречиви и противни твърдения, като голяма част от интерпретативните системи на българската културологична продукция от 150 години насам не са адекватни на културната постановка на първообразеца на тълкувание. И освен това има една детайлизация на задължителни базисни текстове, която идиотизира по Шоу.

 9. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  В историята на западния свят има две интересни личности. Това са Великият инквизитор на Испания и шотландеца МакКарти, който е натоварен да изследва въпроса с комунизма в САЩ и чиито резултати са били толкова неочаквани и драматични, че МакКарти загива при неизяснени обстоятелства. Личност, която може да бъде съпоставима с Великия инквизитор и МакКарти в българската история е св.патриарх Евтимий, а в по-ново време Никола Гешев, бивш офицер, завършил в Италия и запознат с практиката на католиците, страшилище за комунистите и създател на агентурна мрежа, която не е разкрита след 1944г. Какво е характерно за тези личности – характерно е силната им вяра, подплатена с перфектно познаване на изразните средства на човека – слово, образ, мимика, ирационална практика, кодова изразност и възможни логически и актови следствия от дадено дело или дума. Освен това е характерно пълно себеотдаване на идеята. Интересно ми е ако тези хора днес днес дойдат в България и влезнат в образованието и БПЦ?