Инициативен комитет разпространи открито писмо в защита на отец ВасилийМоже да харесате още...

57 Отговори

 1. molecule каза:

  Дрън-дрън. Акция на промити мозъци и лъжци. Истината е, че в пресата излизат твърде малко от гадостите на проскубания Распутин. Реалността е далеч по-зловеща. Синодът се бои от скандал, затова не разкрива истината.

 2. Татяна Филева каза:

  Зловредният и опасен мит „Василий“ работи ли, работи в българското църковно пространство!… И с пълна сила продължава да погубва човешки души! Виждам как в тежки за Църквата и обществото моменти всеки се страхува за собствената си кожа, и това „свещено“ усещане измества всичко друго! Хора, отрезвете се най-после! Да не се оставим повече да ни пробутват менте-духовност, умело облечена в образа на зографския „монах“! Фалшивият имидж на този човек трябва да бъде ясно разобличен и унищожен! Иначе нашето прогнило общество ще продължава да ражда василиевци, които безнаказано ще се разпореждат с душите ни, на нас и на нашите деца!

 3. Мартин Митов каза:

  Абе как може да го наричат този „отец“?! Той не е никакъв монах, не спазва нито един от монашеските обети! Как може да го изписват „Зографски“ като той в Зографския манастир изкарва само около 1 седмица в годината! Че то половината поклонници там са по зографци от него! Дори и само заради това, че вместо да пребивава в манастира си (както е по всички устави), той живее в собствения си апартамент в София заслужава санкции! А за финансовите и сексуални злоупотреби си е направо за затвор!

 4. красимир кънчев каза:

  към модераторите:нека когато пише име(задължително),то наистина да е кръщелното име и фамилия на съответния човек.Разбира се всеки може да пише иван иванов или иван петров,но нека това да бъде на неговата християнска съвест.
  Относно материала :трудно е човек да се изкаже без осъждане,трябва голяма любов към Божието дело,за да останеш чист докато изгребваш оборите.Колцина я имат тази любов?Не виждам какъв е проблемът ако въпросния иеромонах пострада дори невинен(ето му венец от Самия Христос),виж ако пострада издателството,това ще бъде ясен знак,че тук се намесват и други нецърковни и враждебни на Църквта сили…Бог е силен да подкрепи едно добро дело и не сме ние тези ,които можем да Му кажем как и с кои хора да стори това

 5. Татяна Филева каза:

  Там е работата, че йеромонахът хич, хич не е невинен, но много изкусно се прикрива. Скоро обаче ще свърши и това, благочестивата опаковка на неговата дейност вече много силно се е пропукала. А за същността на неговата „издателска дейност“ могат да се напишат цели романи. Например, откъде идват парите около тази дейност и къде отиват?!? Как се е заплащало на преводачите?! Оформяли ли са се договори?! Спазвал си се е законът за авторското право, морално и етично ли е било отношението към самите преводачи, особено ако са жени? Но всичко това е само малка част от въпросите. Нека всичко това недвусмислено и ясно се разкрие, за да видят, да прозрат адептите на Василий с кого са си имали работа! Ако изобщо желаят да видят и да се сблъскат с истината!

 6. миряна каза:

  Наистина колко злоба и осъждане се лее от коментарите, от тъмнота на души,които иначе са убедени, че са Христови/християни!И как наизуст пишете, в инертна зла убеденост в достоверността на всичката лъжа-помия, която се излива в прежълтата преса върху мълчащия като агне о.Василий.Как може така да се попива мръсотия? Вие един човек,който нищо не ви е сторил така мразите, а какво остава да обичате не,а поне да сте що-годе човечни към свой враг,според Христа. А пък злорадството бележи върха на нравствените чувства в откроилите се коментари.Толкова всеотдаен труд на една жертвена душа пък толкова злоба, защо, защо?Напротив, мнението на Кр.Кънчев е толкова трезво,разсъдително,уравновесено,смислено,бистро,защото е свободно(от страст),в простота на мисълта.Вижте, чистият ще си остане чист, колкото и да бъде външно калян, но злобата…убива,тук, и оттатък.
  п.п.О.Василий не е седмица в годината на Зограф(да,ето пишете наизуст), а седмица всеки месец,което с всички трудове е огр.натоварване.

 7. molecule каза:

  Престанете да зло-употребявате думички като “любов”, “осъждане” “смирение” и т.н. като тояга, като коз за изнудване и туширане на всяка будност, честност и права кауза. Тъкмо християнската съвест ни задължава да свалим грима от проскубания Распутин и спрем затриването на множество народ.

  Православни книги ще бъдат издавани и без Василий, не берете грижа. Кой обаче ще излекува душите, погубени от младостареца?

  Ей, ама как само звучи: инициативен комитет!!! Да си речеш, че половин България се бунтува в защита на мошеника. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Гуруто има безспорен пиар талант. Затова е толкова опасен, впрочем.

 8. миряна каза:

  п.п.
  http://www.monitor.bg/article?id=414753
  http://www.blitz.bg/news/article/244674
  и т.т.н., много са…

 9. Петър Николов каза:

  Прегледах дискусията в двете статии по повод о. Василий и си мисля, че трябва да проявим повече търпение. Не защитавам овчедушното отношение към проблемите в Църквата, но и не мога да се съглася с публичното унижаване на хора в духовен сан, преди да се произнесъл Църковен съд. Мисля, че много от нас не спазват дадената ни от Спасителя заповед – първо да изобличаваме насаме, после пред няколко свидетели, после пред Църквата (забележете Църквата, а не пред Света).
  Ще си позволя да цитирам нещо от статията за св. Исаак Сирин.
  „Що е чистота? Накратко казано: сърце, което има милост към всяко творение. Що е самоусъвършенстване? Дълбочина на смирението. Белегът на онези, които са достигнали съвършенството, е следният: ако и десет пъти на ден бъдат предадени на изгаряне заради своята любов към хората, за тях не е достатъчно.“
  Относно издателската дейност-смятам, че имаме прекрасни книги, които да ни помагат в духовния живот. Въпроси за злоупотреби могат да бъдат решавани и в по-тесен кръг.

 10. ppp каза:

  Странно е, че атонски монах, вместо да си стои в манастира, обикаля Софийските улици, обграден от жени, като някаква секта, а за параван – издава книги.
  Но не е само той – излезте на жълтите павета и само за един ден ще срещнете няколко „зографски“ братя…
  Дано си получи заслуженото.
  Дано от Св. Синод реагират адекватно…

 11. molecule каза:

  Колкото до “петицията” на „комитета“, показателно е наличието на толкова много „изтрити от автора на петицията“ коментари. Цели осем страници, а само три оставени мнения!!! Може да се досетите защо. Безчестието на василиевците е безгранично, както и липсата им на доблест. Типично за бандата на интриганта Василий.

  Интересна е също така статистиката: “79 души са подписали тази петиция. Подписалите петицията са от 48 различни IP адреса.”
  Комедия. Която струва много страдание.

 12. Мартин Митов каза:

  Подписалият се като „миряна“ – не пишем наизуст! Не пропускай, че в Зограф ходят редовно десетки хора, по големи празници стотици! Това не е затворено, изолирано място! И не само ходим, ами и говорим с хората там – монаси, послушници, работници. А пък и с хората тук говорим и можем да съберем 2+2. Имаме и очи да видим. Каквито и изопачения да се опитвате да прокарате, каквито и декларации и подписки да правите, видяхте – истината излиза наяве! Бих ви посъветвал да мислите в посока покаяние, а не в посока „инициативен комитет“, ама то покаянието е тайнство за вярващите… За наистина вярващите!

 13. Петър Николов каза:

  Гледам, че съм получил куп минуси за предишното си мнение, където цитирам Христос и св Исаак. Пиша изрично, че не одобрявам овчедушното отношение към проблемите в Църквата. Ясно е, че провиненията трябва да бъдат наказвани при достатъчно доказателства, но не мога да приема първосигнални реакции. Странно ми е, че толкова народ сме готови да решаваме църковно-дисциплинарни въпроси с лека ръка. Бързо решаваме за чуждите низвержения, а себе си не смеем да отлъчим (сещам се за някои правила, според които всички сме за отлъчване). Искам ясно да кажа, че не защитавам евентуалните грехове на о. Василий, но и не смятам, че постъпваме правилно, като бързаме да го унищожим.
  Надявам се да си дадем сметка, че години наред стотици хора не са го изобличавали нито насаме, нито пред няколко свидетели, нито са подавали оплаквания. (доколкото се запознах със случая – има две оплаквания) Надявам се всички да станем по-трезви в преценките си.

 14. molecule каза:

  Миряна, ако ние сме клеветници, то младостарецът ви ще получи мъченически венец (е, на минимъченик, но пак е нещо). Ако обаче вие грешите и се окаже, че гуруто ви е просто сръчен лицемер, подлец и обсебен лъстивец, ще поемете отговорност за не една тежка рана, да не кажа нещо по-сериозно. Претеглете залозите, помислете и преценете дали си струва да поемате риска? Това в случай, разбира се, че зад никнейма ви стои искрено вярващ човек. Щото за василиевците – както и подписката на “инициативния комитет” доказва – важна е не истината, а целта, за която всяко мошеничество е оправдано.

  Николов, убеден съм, че лесно ще “търпите” чуждото нещастие. А знаете ли колко години вече „търпят“ проскубания гуру? Осъзнавате ли, че през цялото това време той унищожава живи човеци? И ще продължава, докато не бъде заставен да спре. Кой ще плаща цената за това “търпение”?

 15. миряна каза:

  @13
  Да,за ваша жалост(но ако все пак търсите любовта на Христа не бихте били в жалост)и за слава Божия ще се окажете клеветници.И това го казвам в пълна трезвост и дълбоко съзнание.Не,не е младостарец: наближава 60-те и всичките му съвети и мисли,които съм чула,се повтарят с думи/духа на Светите Отци, които неведнъж съм имала възможност да сравня,всъщност не само аз.Виждала съм иеромонаха години наред във всякакви ситуации(и в огр.множество)вкл. и мн.напрегнати и винаги съм виждала едно истинско христово поведение, без изключение, а това не е никак лесно,нали?Претеглих,премислих,прецених както вие написахте и отново свидетелствам.А че унищожавал човеци – не се виждам унищожена,както и толкова др.души,напротив. Голяма част от хората, които търсят о.Василий са семейства с малки деца!,в които цари голяма хармония и мир и всичко това се подхранва от общуването с иеромонаха; и как ли да не се вярва на обичта и роденото доверие на малкото дете?а от злобата то ще се оттласне –ето, духа тук.

 16. Aurelia Felix каза:

  Миряна, господин „йеромонахът“ чий го дири с жени в апартамента си? М?
  Потресаващо е невежеството Ви за елементарни неща, като например, че мъж-монах няма право да изповядва жени, камо ли в апартамент, че няма право да им налага глад, мръсотия, лишаване от контакти със семейства и близки, лишаване от сън. Ако това смятате за „спасителни“ методи сте много зле! Направо хващайте самолета за Северна Корея, там най-добре „спасяват“ по Вашата метода.

 17. миряна каза:

  @15
  Потресаващо е вашето невежество.Свети Нектарий Егински,свети Гавриил Ургебадзе,Старецът Паисий Светогорец къде са живели и кого са изповядвали,кои са се грижели за тях при болестта им и преди да умрат,споменах три имена от по-ново време,а те са стотици,вие как четете.Мъж монах нямал правото да изповядва жени, ами жена ли да ги изповядва?Идете напр. в Клисурския манастир над Банкя и вижте ефимерия,който им служи,изповядва и !живее там и т.т.н. примери,аз не случайно казвам, че пишете в инерция, наизуст.Няма да продължавам нататък,нито ще цитирам нещо от Христа за оставянето на баща и майка, дом, нивя…или други примери поред,защото май така жумейки четете и Евангелието.За чистия всичко е чисто,за нечистия–нечисто.Мислете си нечисто,това си е вашата къща,аз обаче имам друго свидетелство на сърцето и сетивата,достатъчно дълбоко и убедително. … //И ако е толкова нечист,пропаднал,защо не си живее другояче, ами точно Светите Отци и светоотеческото ще жадува и издава с толкова труд?!

 18. inalina каза:

  Госпожо Миряна, нека ви подхвърля, че жените, децата и съпрузите им – изобщо миряните – се изповядват от енорийските си свещеници. Това са предстоятелите на тяхната енорийска общност, с която са призвани да общуват в Божието име, за да си носят един другиму теготите и да се спасяват. Това именно е църквата – събранието около чашата на благодарението – евхаристията или светото причастие. Не е еклисията събрание около монаси, които както идва да покаже името им, са се предварително определили да пребивават в уединение, плач и молитви за собствените си грехове, а не са някакви общественици, които развяват поли из градските пейзажи и апартаменти в кв. „Младост“, в частност. Така че дайте по-умерено. Виждат се ясни обстоятелства, които са смущаващи. И ако имате свидетелство на сърцето, пазете го, но хвърлете поглед и на свидетелството на фактите.

 19. Цвета Георгиева каза:

  А сега на това какво ще кажете!Как ще отговорите на това!http://www.peticiq.com/a/71125

  Уважаеми братя и сестри православни християни,
  Уведомяваме ви, че Инициативният комитет за защита на Зографското книжовно дело и православните духовни ценности има нови членове:
  – Почетен Председател Негово Високопреподобие Схиархимандрит Амвросий- игумен на Зографската света обител
  – Иеромонах Пимен Зографски-игумен на Германския манастир „Св.Йоан Рилски“

 20. Georgieva каза:

  Уважаеми братя и сестри православни християни,
  Уведомяваме ви, че Инициативният комитет за защита на Зографското книжовно дело и православните духовни ценности има нови членове:
  – Почетен Председател Негово Високопреподобие Схиархимандрит Амвросий- игумен на Зографската света обител
  – Иеромонах Пимен Зографски-игумен на Германския манастир „Св.Йоан Рилски“

 21. миряна каза:

  до модератор
  Моля ви, понеже стана изместване на номерацията на коментарите, да направите нужната поправка в началото на два мои:
  в началото на #15 мой: вм. @13 да се поправи @14
  в началото на #17 мой: вм. @15 да се поправи @16, благодаря.

 22. molecule каза:

  Показвал се с “христово поведение”, цитирал светите отци… Ами разбира се, нали таргет групата му са цъковните наивници. Няма да ви се изпружи гол, оцъклен и разгонен, па да се похвали с подлостите си (и да го направи, него ще оправдаете и пак нас ще обвините). Та кой би вързал на сатана, ако се показваше като звяр в адски пламък? Не миряна, тия са сръчни актьори, достойни за преизподния Оскар. Без кичозния си артистизъм Василий не би съумял да баламосва женорята си толкова години. Мазната лъстивост обаче не е “христово поведение”, разберете. Представата ви за “христово поведение” е изкуствена, както, впрочем, и за семейна хармония. Познавам семейства, били под опеката на младостареца ви (“младостарчеството” не се определя от възрастта по паспорт, да ви светна). Чудно, те са мноооого далеч от хармонията. Мислят досущ като Татяна. Разбира се, вие ще отречете и техните свидетелства. Дискусията стана инфантилна и безсмислена.

 23. molecule каза:

  Уви, Миряна, с целия си трогателен наивизъм вие сте оръдие в ръцете на един подлец.
  Извинете, но си позволявам да се усъмня, ако не в честността, то в яснотата на ума и адекватността на световъзприятието ви. Психиката на непокаяните василиевци по принцип е изкривена. Там е проблемът. Добро според вас е онова, което обслужва мита “Василий”. Мерите истината по Василий, а не Василий по истината. Щраусовски игнорирате негативните свидетелства. Злоупотребявате с благочестиви словеса и сантименти, с Името Христово, за да изнудвате съвестта ни. Очевадно е колко неистово, на всяка цена желаете да оправдаете гуруто си. Армия от зомбита. От вас ли да чакаме честност, доблест, правда? Не.
  В този смисъл, как сама виждате себе си е доказателство за… нищо. Лъстивият Распутин (хитър като всеки авторитарен гуру) избира и прелъстява наивници без трезва самопреценка, манипулируеми, глуповати, уязвими… Паднат ли му в ръчичките, зомбира ги до степен на невменяемост.

 24. molecule каза:

  Какви “първосигнални реакции” бе Николов, каква “лека ръка”? Проскубаният зилот шари наоколо вече… петнайсетина години ли … колко?… Загубих им броя. “Две оплаквания”?! Първо, това е лъжа. Второ… Какви “оплаквания”, когато патрон му бе Николай?!!! Именно последният, още в ролята на протосингел, му помогна да завземе манастира “Св. Илия” с гнусна интрига. Участваха и питомките, дето позират сега като света вода ненапита! Разрушиха цъфтящата енория на отец Флавиан. Само тая мръсотия бе достатъчна, за да “блесне” истинското лице на гуруто. Но по нашенска традиция всичко се покри. Спретнаха си концлагер, “хармония” в стил Василий. Хармония с лъжата, неправдата, подлизурството… Някои наричат това “смирение”!
  Татяна казва истината. Имам достатъчно инфо за съпоставка. Но нека преките жертви разкажат. Не е почтено да ги разнасям аз. Пък и никому не съм адвокат. Отвратително е, че един мерзавец толкова години убива безнаказано. Респект за момичето, което дръзна да говори. Бог с нея!

 25. iliana sivova каза:

  уважаема цвета,

  уведомявате за петицията и питате за коментар? трудно се кометират преразказани чужди решения; ако са решения. но – улеснете ни. уведомете ни друго:

  – вярно ли е, че героят на тази петиция, е налагал наказанието „няколко дни без хляб и вода“… без връзка с близките, без право на кореспонденция, на послушници, които му противоречат;
  – вярно ли е, че е водил жени в апаратамента си, като на моменти им разкривал своите потайности;
  – вярно ли е, че има две архиерейски проверки, които му забраняват да служи в две епархии на БПЦ.

  разбирате, нали, че тези въпроси имат отговор „да“ или „не“ ? останалото – знаете … и накрая – (ако, казвам) тези неща са истина, защо искате да подписваме петиции в негова защита. от какво го защитавате?!

 26. Мартин Митов каза:

  Е архиерейските проверки и забрани са факт. Последната забрана си стои на сайта на Пловдивска митрополия ([url]http://www.plovdivskamitropolia.bg/novini/1184-saobshtenie-do-mediite-.html[/url]). Какво има да се казва да или не 😮
  Зографски монаси доста щъкат из България, много от тях редовно служат тук, ама само на Венков му се налагат наказания, и то вече в две епархии. Случайно?

 27. Петър Николов каза:

  до #23
  Вижте, мисля, че отново не сте разбрали моята позиция. Конкретно вашите коментари ме плашат. Използвате много силни думи на място, което се посещава не само от калени във вярата си хора. Мен основно ме притеснява това, че са намесени много емоции в критиките към о. Василий. Съвсем не смятам да подписвам подписки ЗА монах със забрана да служи в две епархии, но и не смятам, че трябва да го дамгосваме. Някак много лесно забравяме, че той все още е част от Църквата. Нека проявим уважение към него, поне само заради расото, което носи.
  Не отричам това, че в България от години се търпят всякакви безобразия у духовенството, но се опитвам да кажа, че има органи, към които трябва да се обръщаме, за да се свърши работа. Нашият Бог е Бог на реда. Нека хората, които имат доказателства (свидетелства), се обърнат към св. Синод!
  Такива са моите мисли.

 28. миряна каза:

  inalina,просто ще ви кажа,че Свещеното Предание изобилва от примери на изповеди и съветване на семейства/миряни при светии и все още неканонизирани Старци и всеизвестно е,че 99% от тях са монаси,няма пак да се повтарям;а че вие искате да си затваряте очите за това,и по-лошо–да убеждавате в обратното,остава за ваша сметка.Както всеизвестно е,че еклисията е събрание във вярата около Евхаристийната чаша,но не в задължение за изповедник енорийския свещеник,а този,когото Бог даде на душата по молитвите и търсенето й,няма да се повтарям с горните примери,ще намерите сбрани на едно в множество във“Велики руски Старци“и в толкова житийна литература,не бъдете така неподготвена,защото е срамно, просто да си бяхте мълчали.Същото се отнася и за част от служението на монаси и в света,както най-прясно канониз. светец Порфирий К-т и т.н.няма да продължавам,и това също става пустиня,стига да е в събраност,труд, служение; правенето на метоси в ожив.селища не е измислено от мен, таксидиотството и т.н.

 29. molecule каза:

  По принцип сте прав. Но сте доста наивен.
  Думите ми не са достатъчно остри, повярвайте.

 30. molecule каза:

  Както винаги, зилотите действат не чрез силата на правдата, а чрез лукавство, административни машинации и пропагандни трикове. Забележете подвеждащото име на клуба за обслужване на зилотския гуру: “комитет за защита на Зографското книжовно дело и православните духовни ценности.”
  Гротеска!

 31. миряна каза:

  [quote name=“ppp“]обикаля Софийските улици, обграден от жени[/quote][quote name=“Aurelia Felix“]жени в апартамента си?.[/quote]
  Това пък са най-фрапантните безпочвени твърдения!На какво сте стъпили,за да го твърдите?–на нищо,освен на впитата си настървеност.И кой е видял о.Василий обграден от жени по улиците?Само вашата болна фантазия.Това ми напомня случая от житието на свети кой патриарх Милостиви,дето му донесли за монах,че 3 дни ходи в града с девойка,прибрали го,наложили му хубав бой;през нощта монахът се явил на патриарха, показвайки белезите по гърба си,а Бог укорил светейшия,че сторил зло на невинен,който търсел манастир за девойката.Та така,очите ни биват два вида,както казваСт.Паисий–като на пчели и като на мухи.
  Що се отнася до втория цитат/твърдение,към първите си думи ще добавя само,че може би сте „Големия брат“,внедрен в къщата му и говорите съвсем отговорно.
  Отецът ще трябва да има два живота време–един за книгите изадълженията си и един за всичко,в което го обвинявате.

 32. iliana sivova каза:

  миряна, принципните ви разсъждения по духовни въпроси четем. но – дали ще ви е удобно да хвърлите светлина и по практическите въпроси, които написах към друга участничка във форума? изглежда сте запозната отблизо с живота на монаха. отговорете, моля ви.

  [quote name=“iliana“]

  – вярно ли е, че героят на тази петиция, е налагал наказанието „няколко дни без хляб и вода“… без връзка с близките, без право на кореспонденция, на послушници, които му противоречат;
  – вярно ли е, че е водил жени в апаратамента си, като на моменти им разкривал своите потайности;
  – вярно ли е, че има две архиерейски проверки, които му забраняват да служи в две епархии на БПЦ.

  разбирате, нали, че тези въпроси имат отговор „да“ или „не“ ? останалото – знаете … и накрая – (ако, казвам) тези неща са истина, защо искате да подписваме петиции в негова защита. от какво го защитавате?![/quote]

 33. kamennik каза:

  Спрягането имената на архим.Амвросий и иером. Пимен във връзка с петицията за защита на иером.Василий вероятно е неистина. Ако все пак се окаже, че е вярно, толкова по-зле за тях, особено за о.Пимен, който е наясно със „делата“ на събрата си Василий, още от времето, когато бе прогонен архим. Венедикт от Зограф с активната злодейност на Василий Венков. За издевателствата на доктора над нещастните момичета и женици, който му превеждаха се чуваше още преди 9-10 години, но не предполагах, че така е „преуспял“. Ей, Боже, извращенията с православието и църквата у нас нямат край! В крайна сметка това е поредната лечебна криза в БПЦ. Да се надяваме, че гнилочта на василиевците ще се преодолее някак. За голямо съжаление духовната инфантилност и нездравост е придобила размерите и ефекта на чумна епидемия у нас. Жалко, наистина, много жалко за пострадалите.

 34. Aurelia Felix каза:

  Колко сте прав/а/ kammennik, наистина невежеството и нездравата духовност са истинка чума! Слава Богу, че има трезвомислещи хора като Вас в БПЦ, както и като повечето коментирали тук. Имам чувството, че незнайно откъде в българското православие са се вмъкнали сили, които искат да го католизицират, но не по примера на съвременния римокатолицизъм, а на оня от времената на светата инквизизия. Ако православните християни не намерим сили да се справим сами с тоя проблем, повярвайте ми, че не е далеч денят, когато (това се случва след някой смъртен случай обикновено) светът отново ще подгони християните и отново покрай сухото ще гори и суровото.

 35. molecule каза:

  [quote]….най-фрапантните безпочвени твърдения[/quote]
  Миряна, майтапите ли се с нас? Още от 90-те години хитрецът блуждае из сокаци и градинки и като смок се увива около бледи, отнесени момиченца, лъстиво им шушне… А в превзетия от бандата му манастир? Сам с всички тия женоря? По-добре – както и практиката доказа – да беше ги обсаждал по улиците, отколкото насаме в частните си концлагер и апартамент. Най-малкото, вън няма как да се съблича гол. Ще ни забаламосате, че ги е занимавал духовно. Нима? Те казват друго. И, представете си, вярвам на тях. Защото вашите лафове съм ги чувал- от някои от същите зомбита, които по-късно, отърсили се от хипнозата и очовечени, дойдоха на акъла на Татяна. А като споменавате Евхаристийната Чаша, споделете колко пъти вашият распутин е участвал в богослужението на “собствения си” манастир? Затова пък женорята му се държаха със свещеника там нагло, като със слуга, и винаги с аргумента, че “тук Василий решава”.

 36. molecule каза:

  Издавал бил книжки. И как ли не, с тоя отбор роби, превеждащи без храна, сън, почивка, заплата… Чиста далавера. А “духовният” ни консуматор купува кървавите продукти на “героя” и вика: о, колко полезно и духовно, не пипайте книжовното дело на мошеника!…
  Пробутвате името на зилота в редица имена на прочути монаси. Сори, не сме глупаци. Никой от онези не е бил съдържател на концлагер, подлец, интригант, лъжец, експлоататор, сектант, стриптизьор, садист, не се е гаврил и обсебвал лабилни момиченца, и т.н…
  Всъщност “духовните” извращения на Василий са далеч по-гадни от сексуалните. Фактът, че те остават ненаказани, често незабелязани, дори адмирирани, е симптом на масовата ни деградация, инфантилност и безхаберие.
  “Метоси в оживени селища”? Идиотизъм. Нали кръвнишки се мусеха в “Св. Илия”- нямали “усамотение”. Вместо да съживят някоя запусната обител, кандидат-отшелниците се “усамотиха” в богат манастир кажи-речи в центъра на София, унищожавайки една прекрасна енория. Пародия.

 37. миряна каза:

  @#31
  Не, не съм отблизо, но в отговор:
  – не;
  – не не;
  – не (за Сф има благословение и конкретен храм за изповед)

 38. iliana sivova каза:

  [quote name=“миряна“]@#31
  Не, не съм отблизо, но в отговор:
  – не;
  – не не;
  – не (за Сф има благословение и конкретен храм за изповед)[/quote]

  благодаря, миряна. моля ви, пояснете още нещо: щом казвате, че не сте запозната отблизо, как така оспорвате твърдения на човек, който лично е преживял написаното?! (като оставате при това анонимна). защо очаквате да ви се вярва, ако очаквате? и още нещо – бихте ли споделили кой е този храм в софия и от кого е това благословение, за да проверим какво е действителното положение.

 39. Georgieva каза:

  Във връзка с публикации в сайта Двери.бг поставящи под въпрос достоверността на подписката в защита на монах Василий, заявяваме, че както архимандрит Амвросий Зографски, игумен на Зографския манастир, така и иеромонах Пимен Зографски, игумен на Германски манастир са запознати със съдържанието на отвореното писмо, напълно го одобряват и собственоръчно са го подписали.

 40. Georgieva каза:

  Относно изтритите съобщения: според авторите на петицията те „идват от 1-2 IP адреса и съдържат клевети, сквернословия и хули. Първият ден на петицията имахме нападение от 200 обиди, идващи вероятно от едни и същи хора“.

 41. Пламен Евгениев Сивов каза:

  Оставям този коментар с уговорката, че очакваме авторът му да посочи името си и достоверен източник на „заявлението“ – в противен случай анонимното „заявление“ ще бъде премахнато като коментар, за да не въвежда в заблуда аудиторията.

  [quote name=“Georgieva“]Във връзка с публикации в сайта Двери.бг поставящи под въпрос достоверността на подписката в защита на монах Василий, заявяваме, че както архимандрит Амвросий Зографски, игумен на Зографския манастир, така и иеромонах Пимен Зографски, игумен на Германски манастир са запознати със съдържанието на отвореното писмо, напълно го одобряват и собственоръчно са го подписали.[/quote]

 42. Georgieva каза:

  Защо всички останали коментари се приемат макар и анонимни. Не се трият макар информацията в тях да не е потвърдена.
  Това е линк към съобщението от петицията
  http://www.peticiq.com/a/71125

 43. Georgieva каза:

  Аз се казвам Георгиева и съм от инициативния комитет в защита на монах Василий

 44. molecule каза:

  Георгиева, убеден съм, че отново лъжете. Филтърът ви за „сквернословия и хули“ е доказано порочен, за „клевета“ считате всяко негативно свидетелство. Моят коментар например бе изтрит 2-3 минути след постването. Без да е от един адрес с 200 други. Пък да твърдите, че всичките стотици коментари с изключение на 2-3 са конспирация… Айде стига детинщини.
  Странна е по-скоро статистиката на подписката. Когато аз проверих, беше: „[b]79[/b] души са подписали от [b]48[/b] различни IP адреса“!!!

  Миряна, “не сте отблизо”, но давате “отговори”? Любопитно.

 45. фамулус каза:

  От това по-конкретен източник здраве му кажи. Подписите на дядо Амвросий предполагам са електронни? И така си изплюйте камъка най-после: „инициативния комитет в защита НА МОНАХ ВАСИЛИЙ“, това сте си вие, какво бяхте вързали към гуруто си и защита на Зографския манастир, че после и на православните ценности…

  [quote name=“Georgieva“]Аз се казвам Георгиева и съм от инициативния комитет в защита на монах Василий[/quote]

 46. Georgieva каза:

  Вътре в петицията има поле съобщения.Последното 4-то се отнася за достоверността на подписите на дядо Амвросий и отец Пимен.

 47. Georgieva каза:

  Кое е толкова странно в статистиката.Съпруг и съпруга не могат ли да се подпишат от един и същ IP адрес-примерно.

 48. фамулус каза:

  Георгиева, нали си давате сметка, че при добро желание мога да пусна петиция и да пиша в съобщенията, че ме подкрепят собственоръчно и папата и Далай лама.

  [quote name=“Georgieva“]Вътре в петицията има поле съобщения.Последното 4-то се отнася за достоверността на подписите на дядо Амвросий и отец Пимен.[/quote]

 49. molecule каза:

  [quote name=“Georgieva“]Кое е толкова странно в статистиката.Съпруг и съпруга не могат ли да се подпишат от един и същ IP адрес-примерно.[/quote]
  А, могат, могат… Може би и тия двеста изтрити постинга, за които твърдите, че били от един и същ адрес, са писани от някоя многолюдна мормонска фамилия… или от Снежанка и 200 джуджета на дядо Коледа в Лапландия.

 50. molecule каза:

  „Комитетът“ в действие:
  http://dveri.bg/93qf3

  „Православни ценности“ от дълбините адови?

 51. iliana sivova каза:

  [quote name=“molecule“]“Комитетът“ в действие:
  http://dveri.bg/93qf3

  „Православни ценности“ от дълбините адови?[/quote]

  ами може. остава да се разбере само, боб ли е хвърлил безименният автор на публикацията или как…? а за читателите остава да си изберат на кой комитет да вярват – на който казва, че подписал дядото амвросий или който казва, че не е подписал… всеки да си избере както си предпочита.

  гледам темата се прехвърлила и в други сайтове… http://www.sveta-nedelia.org/tm/nowini/bg/2014/2014-01-30-nevyarno-saobshtenie-v-pravoslaven-sait.html въобще кипи публицистиката на гърба на едни хора. а другите хора, дето трябва да внесат свяст в тая история, или не се оправят с българския или са предозирали исихията. толкова е глупаво, че е просто тъжно.

 52. фамулус каза:

  [quote name=“iliana“]
  другите хора, дето трябва да внесат свяст в тая история, или не се оправят с българския или са предозирали исихията. толкова е глупаво, че е просто тъжно.[/quote]

  Наистина, няма ли накрая някой да набере о. Амвросий и да изясни историята. Ако си защитава духовната овца ли е, пръч ли е – да си го прибере в градината на св. Богородица…

 53. Фотий каза:

  Първо, т.нар. „Зографско“ издателство показа как не трябва да се издават книги (с анонимни преводачи, без редактори, преводи от преводи, без благословение или авторски права от живи автори и т.н.). Второ, Василий (Венков) показа как не трябва да живее един „(схи)йеромонах“. Ако първото е „книжовно дело“, а второто „православни духовни ценности“, значи този „инициативен комитет“ не е разбира нито от едното, нито от другото.

 54. molecule каза:

  Хвърлянето на боб би било поне знак за някакъв интерес към истината. Василиевците и боб не хвърлят. Нямат друго, освен емоции и мошеничества. Възможно е дверяните да са паднали в изкушението на василиевци и представили желаното за факт. С реверанс на доверие и доброжелателност към игумен Амвросий обаче съм склонен да приема версията на дверяни. Обратното би означавало несъстоятелност на игумена- веднъж гони Василий от Пловдивска епархия, после ей тъй, по партизански, се подписва под смехотворното комитетско изявление. Така или иначе, подписите не доказват нищо. Василиевци са достатъчно компрометирани от гуруто си, от очевидно нечестната си игра, машинациите си и т.н.
  Сега опитват да изместят ацента, да размият проблема в блато от популистки лафове за “православни ценности” и “книжовно дело”. Стратегията е хитра.

 55. миряна каза:

  не исках повече да давам думите си,но…копирам коментар,за който съжалих,че не съм го аз написала–още преди време:
  О.Василий никога не е изповядвал без благословение,както го обвиняват някои!Когато блажено почина дядо Назарий,се проведе разговор с дядо Йоан и той благослови о.Василий да разговаря с предстоятел на храм,който би му благословил да изповядва.Този храм бе“Св.Седмочисленици“!Има свидетели за това!
  След това,когато почина приснопаметният дядо Максим,Наместник-патриархът дядо Кирил благослови о.Василий да изповядва чедата си!Има свидетели за това.
  След дядо Кирил отново бе искано благословение от Право Правещия о.Василий да изповядва чедата си и такова благословение бе дадено!Има свидетели за това.
  Така че о.Василий никога не е изповядвал без благословение!Той не е вършил духовно бракониерстване, каквото му се приписва!!!
  И защо някои християни с такова настървение се присъединяват към медийната машина,която иска да убие о.Василий?Моля,помислете,спрете се!

 56. iliana sivova каза:

  защитниците на монах василий са стегнали редиците… като гледам колко минуси са се организирали да нацъкат :). какво защитавате, уважаеми, и срещу кого ?!
  госпожо миряна, този коментар се появи на всяко възможно място в нета, сякаш е някакво ново откровение. а не е. едно на ръка, че няма как да знаем истината, понеже е малко вероятно, след като дядо йоан е забранил на монаха да свещенодейства в епархиата, после пък да му е благословил… чу се ясно и неговият настойчив съвет – да си се прибере в манастира час по-скоро. няма нужда човек да е учил дипломация, за да се ориентира в посланието. друг е въпросът, че явно и в манастира не е приет, което също трябва нещо да ви говори.

  така че, най-добре спрете в тези пропагандни подходи. а и всички да спрем да обсъждаме очевидното. ако наистина сте загрижена – така ще помогнетете на човека да бъде послушен, още повече, че се разбра как самият е голям радетел за това поведение сред подопечните си, и да потърси лек за себе си и за хората, които е наранил. да се молим за същото препоръча и събратът му, отец висарион. постоянното натрапване на твърденията, че няма проблем, когато този проблем е персистирал очевидно години, изявен е ясно и по него има категорична църковна реакция, е проява на нечувствителност, която граничи с цинизма. наистина, както сте помислили и в началото – скъпете думите си.