Митрополит Кирил заяви особено мнение за избора на кандидатите за Патриарх



mitropolit kirilВ писмо до Светия Синод Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на БПЦ, е заявил своето особено мнение за начина, по който са избрани митрополитите Неофит и Гавриил за кандидати за патриаршеския престол, поради неспазване на църковния устав.

Според Устава всеки един от тях трябва да бъде избран с минимум 10 гласа, а не с 9, както се случи на практика и както бе прието на 16 февруари от синодалните членове. Архиереят е убеден, че е нужно, преди да се пристъпи към следващия етап на избора, да се изяснят всички спорни въпроси и да се премахнат съмненията, за да може да се предотвратят евентуални пречки по пътя на новоизбрания Патриарх.

Затова митрополит Кирил е отправил предложение още утре да се свика извънредно заседание на Светия Синод, на което да се обсъди легитимността на избора от 16 февруари. Според последните информации от Синода обаче спешното събрание е малко вероятно да се състои в утрешния ден, тъй като синодалните членове вече са ангажирани с подготовката на патриаршеския избор и с посрещането на гостите от поместните православни църкви, които пристигат в София за интронизацията на новия български Патриарх. Уставът на БПЦ сочи, че заседанията на Светия Синод в пълен и намален състав са законни, когато присъстват повече от половината им членове.

Снимка: БГНЕС

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...