Навършиха се 5 години от избора на митрополит Наум за архипастир на Русенската епархия



На 23 март се навършиха 5 години от каноничния избор на митрополит Наум за архипастир на Русенската епархия. По този повод в съботния ден в катедралния храм „Св. Троица” в Русе бе отслужена празнична св. Литургия, съобщава сайтът на Русенската св. митрополия.

Богослужението бе оглавено от Русенския митрополит Наум в съслужение с Тивериополския епископ Тихон и Величкия епископ Сионий, архим. Викентий от Ловеч, йеромонах Стефан от Троянския манастир, архиерейските наместници ст. ик. Илия Тонков от Тутракан, ст. ик. Георги Георгиев от Разград, ст. ик. Валентин Лазаров от Попово, свещеници от престолния град Русе и Русенска епархия и дяконите Орлин Янчев и Росен Георгиев. Сред богомолците в храма беше и представителна делегация от гр. Гюргево, Румъния.

В началото на богослужението в катедралата за поклонение бе посрещната ракла с ризата на преп. Димитър Басарбовски, дарена на Русенската епархия от Румънския патриарх Даниил.

Преди извършването на Малкия вход, митрополит Наум удостои с офикията „протойерей” свещеник Светослав Анчев, ефимерий при катедралния храм „Св. Троица”.

В края на светата Литургия Негово Високопреосвещенство митрополит Наум произнесе слово, в което благодари на духовенството и миряните за духовната им подкрепа и взаимодействие при съвместната им дейност. Поздравително слово към архиерея произнесе ст. ик. Владимир Костадинов, старши епархийски съветник и председател на русенския храм „Св. Георги”, който от името на Епархийския съвет поднесе на владиката дар – ювелирен архиерейски посох, с пожелание за дълголетно архипастирско служение в здраве и благоденствие. Поздравление към митрополит Наум от името на църковното настоятелство при катедралата произнесе и иконом Алеко Рачев. От името на служителите при Русенската митрополия и от служителите и настоятелите при катедралата „Св. Троица” владиката получи за молитвен спомен подарък – комплект архиерейски одежди, с които по-рано отслужи празничната св. Литургия.

В интервю за Православие.БГ около година след като е избран за архипастир на Русенската епархия, на въпроса как християните можем в съвременните условия да изпълняваме апостолския призив към благовестие, как да бъдем „ловци на човеци“, митрополит Наум отговаря:

Да бъдем „ловци на човеци” значи да се стараем да покажем на другите същността на истинния Бог, Който е човеколюбец. Тази наша мисия следва да изпълняваме – всеки на своето си място – през всичките дни на нашия живот, и тогава, когато срещнем негативно, дори враждебно отношение към себе си и към вярата си от страна на някой другомислещ, отново да подходим със своята християнска любов и смирение. Нека с изпълнени от пасхална радост сърца поздравяваме всеки с „Христос воскресе!“, а пък той да възприема този поздрав по своему. Едно обаче е особено важно – невярващите да разберат, че ние, християните, изпитваме истинска, непресторена радост, и именно нея желаем да споделим с всички човеци!“. Цялото интервю може да видите тук.

Русенският митрополит Наум е роден на 19 октомври 1968 г. във Варна. През 1989 г. постъпва в паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ при гара Черепиш. През 1994 г. завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. На 22 декември 1990 г. е постриган за монах от Браницкия епископ Герасим и под духовното наставничество на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, в манастира „Св. ап. Петър и Павел“ в с. Златар, Шуменска духовна околия. През 1991 г. е ръкоположен за йеродякон от митрополит Кирил в катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна, а на 26 юли 1992 г. е ръкоположен за йеромонах. От 1992 до 1996 г. е ефимерий и учител в Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“. От февруари до май 1997 г. е на специализация в Гърция.

На 20 декември 1998 г. е възведен в архимандритско достойнство от митрополит Кирил в храма „Св. архангел Михаил“ във Велики Преслав. През 2004 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод, а през 2007 г. е хиротонисан за епископ с титлата Стобийски. На 23 март 2014 г. е избран с пълно единодушие от Св. Синод за Русенски митрополит.

 

Снимки: www.rusenska-mitropolia.bg

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...