Осветиха руски старообрядчески храм в българско селоRegions.ru

На 14 октомври главата на Руската древноправославна църква (РДЦ) Александър (Калинин) освети старинен руски храм, посветен на Покрова на Пресвета Богородица в българското село Казашко, община Варна.

В тържествената церемония участваха десетки местни жители, потомци на донски казаци, дошли в България след потушаването на въстанието на Кондратий Булавин в началото на 18 век. Сред официалните гости бяха и кметът на Варна г-н Кирил Йорданов и генералният консул на Руската федерация в България Анатолий Щелкунов.

Московският гост изрази благодарността си към всички, които са помогнали за възстановяването на храма. Руският консул отбеляза, че съществуването на такава църква, единствена по рода си в България, е свидетелство за толерантността на българския народ и за уважението на българите към духовните чувства на вярващите. Храмът е възстановен с финансова подкрепа от руското консултство във Варна и от частни дарители.

Руската древноправославна църква е едно от разклоненията на старообрядчеството. Структурата на тази общност е формирана през 20-те години на 20-ти век. От 1963 г. резиденцията на нейния глава е била в Брянска област, а днес – в Москва. От май 2000 г. тя се ръководи от архиепископ Александър, който от 2002 г. е провъзгласен за древноправославен "патриарх". В юрисдикцията й влизат епархии и манастири в Русия, Украйна, Белорус, Казахстан, Грузия и България, а отделни нейни привърженици живеят в много страни на Европа и САЩ.

превод: Пламен Сивов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...