Отец Боян Саръев е направил изявление по повод църковния брак на СидеровИзточник: Днес+

Няма канонически пречки за сключване на църковния брак между Волен Сидеров и Капка Георгиева, е заявил отец  Боян Саръев, който е венчал лидерът на Атака и известната журналистка вчера в църквата “Успение Богородично”, гр. Кърджали.  В изявление  за електронното издание Днес+ свещеникът е уточнил, че отдавна е проверил подобна информация, която се е появявала в медиите.

"Сайт, претендиращ да се занимава с църковна тематика, публикува отново информация, че Сидеров е кръстник на приятелката си Капка Георгиева и нейния син, депутата от Атака Димитър Стоянов. Сайтът обаче се позовава на анонимен източник, докато специално за БГНЕС Волен Сидеров отрече информацията." се казва в публикацията на електронното издание.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

15 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Ще повярваме на помака, завършил полицейската школа в Симеоново, че няма духовно родство в случая, ако бъде публикувано факсимиле от кръщелното на Капка Георгиева.
  .
  Освен това, тя не трябва да бъде допускана до православна църква, защото е сектантка и последователка на вещицата Вяра Кочовска.

 2. Владислав каза:

  Може би това е начинът – да докажат публично, с документи, какво е станало. Но отсега моля: нека всеки да се подготви и да си помисли как точно ще реагира – какъвто и да е резултатът? Защото понякога е по-добре истината да не се знае. Но който въпреки това иска да я научи, трябва да има и силата да я понесе. Ако е християнин- да я понесе като такъв. Което впрочем, никак не е лесно. Но, щом е така- нека, нека да получим това, което искаме!
  Вярно казват хората: внимавай какво искаш; защото може да го получиш (а да не можеш да го носиш).

  Що се отнася до това, къде може и трябва да бъде допускана сектантката, а къде не – това се решава слава Богу от духовния пастир, който е поел лична отговорност за душите на тези хора. Има си и правила. Но първото- апостолско още, казва: „Защото, отде знаеш, жено, не ще ли спасиш ти мъжа? Или, отде знаеш, о мъжо, не ще ли спасиш ти жената? Само нека всякой да постъпва тъй, както му е определил Бог, както го е призвал Господ. Тъй поръчвам по всички църкви.“ (1 Кор 7:16-17)

  Никой (още) не знае дали тя вече не е обещала да се обърне (за което е нужна първо известна катехизация). Или поне- да кръсти децата в православна вяра. Защо не сме поне малко по-предпазливи? Защо не гледаме поне малко по-благо и добронамерено на хората? Много сме снизходителни към чуждите вери, книги, страни, култури… А към конкретния човек- строги до смърт, до жестокост, при това априори винаги допускащи първо лошото?…

  Има нещо много болно в това, знаете ли.

 3. diskatmi каза:

  Ако от Двери четат този материал, могат да използват още едно доказателство:

  Капка поканила Волен, който е богослов по образование, да стане кръстник на сина й. По-късно кръстил и самата нея. “Тя ме спаси от бесовете”, признава Волен сега.

  http://www.eva.bg/licnosti_i_sabitia/proekti/e1634.html

 4. saluti каза:

  господине, нямам никаква причина да имам по-високо мнение за вас, отколкото за о. боян саръев, независимо от обидните ви подмятания.

  а впрочем, откъде произтича задължението на отец саръев, помак или не, да ви доказва каквото и да било. вие орган на някаква духовна полиция ли сте?

  абсолютно се съгласявам с владислав – недей да съдиш чужия слуга, той има пред кого да носи отговорност. ако не можеш да погледнеш на въпроса по християнски, по-добре е да замълчиш понякога и поне да не се излагаш.

 5. ... каза:

  Какво гледате другите хора, все едно вие сте съдиите? Погледнете себеси, смешни ставате. Сидеров да прави каквото си иска, има си правото на избор както и вие. Ако съдите съдете за себеси.

  А за сайта http://www.eva.bg/licnosti_i_sabitia/proekti/e1634.html за който очаквах да прочета информация по въпроса не открих нищо (явно не съм търсил достатъчно), но както го гледам, изобщо не бих се доверил на сайт с такъв дизайн.

 6. Владислав каза:

  „Капка поканила Волен, който е богослов по образование, да стане кръстник на сина й. По-късно кръстил и самата нея. “Тя ме спаси от бесовете”, признава Волен сега.“

  Яжте! Ръмжете и ръфайте! Само да не се окаже, че кокалът е пластмасов.

  Това не го очаквах от читателите на този сайт, Боже, прости ми.

 7. Дон Кихот каза:

  Първо, Сидеров не е „богослов“, защото няма завършено висше образование. Започнал е да следва теология в Шуменския университет, но е прекъснал поради политическите си ангажименти.
  .
  Второ, реагирате емоционално и първосигнално като хора, които са далеч от Православната църква. Двама влюбени, сватба, щастие, рози и т.н. Ние не съдим никого лично, а лъжите, които те олицетворяват и разпространяват. Статията в http://www.dveri.bg е абсолютно вярна. Каноните са основата на Св. Предание, на което е стъпила Църквата. Ако бъдат пренебрегнати, всичко рухва и ние ще бъдем всичко друго, но не и православни. Ако знаете английски, има един термин – bottom line, наречете го „последен окоп“, ако щете, но повече не може да се отстъпва.

 8. Владислав каза:

  Ако трябва да се похули Църквата, духовенството, особено- проклетите нечестиви владици!- да се раздуха някое скандалче, да се осъди някой- ние сме винаги „на линия“.
  „Пирамидата на християнските ни ценности е тотално обърната и на нейния връх отдавна не е Христос.“ Да,бе. А статията в „Двери“ моментално „обръща“ тази пирамида „правилно“. Аплодисменти! Научил съм се аз да различавам духовете. И да има истина, няма Истина в тази статия.
  Аз може да не съм велик учен-архимандрит, но СЪМ в Църквата. Именно аз съм, който не реагира първосигнално и емоционално. Напротив- опитвах се отчаяно да сдържам емоционалното и първосигнално реагиране на хора озлобени, които явно си мислят, че са много „навътре“ в Църквата. Но…по думите на един филмов герой от „Кръстника“(католически епископ):“Някои хора са като този камък- заобиколени отвсякъде с християнство (както камъкът- с вода), но вътре в тях не прониква нито капка.“
  Никак не ме интересуват розите и самите „влюбени“. Жал ми е за тази остра реакция на озлобление и разтреперана стръв за сензация. Не ръфате вие нито греха, нито грешника. Уж сте „против лъжите“. Аз пък не виждам истина в цялата тази истерия.
  Достатъчно беше да се спомене, че съществуват данни за духовно родство на съпрузите отпреди венчавката. И че това трябва да се провери според каноните, защото би било престъпление. Но не,не е сладко така.
  Вие не вредите на Църквата (въпреки, че по човешки тя е най-уязвима точно от такива действия). Вредите на собствените си души.

 9. saluti каза:

  статията е предсказуема и дразнеща, наистина.

  не ме интересува авторката, но произведението и не подобава. най-вече защото претендира да отстоява някакви големи тези за благото на народа 🙂 а е всъщност несръчно търсене на сензации. нали е толкоз популярен сидеров сега; и е така сладко да се направят на разледващи журналисти покрай него. четох и първия материал и се смях – как „журналистите от двери “ разкрили, как анонимен източник се съгласил да говори пред двери… уха! екшън. с три думи: жълто и тъпо и жалко. то да се смее ли човек не знае. и в бързането напоследък „уважаваният“ отец саръев станал гледам неуважаван…

  прав е който е песал по-горе, че ако си свестен човек, в тоя случай посочваш проблема, не твърдиш неща, които не знаеш, и се надяваш всеки да си направи изводите. а не пръскаш злобни плювни наляво и дясно, сякаш в твоята градина някой е вършал.

  има кой да съди, забравяте ли хора? другото е неподобаващо за нас.

 10. diskatmi каза:

  Кръстена ли е или не Капка Георгиева от Волен Сидеров??? Или няма значение? Аз твърдя, че има значение.

  А какво ще стане, ако вземе че се
  окаже, че „Двери“ са прави. Смятам, че за всеки човек, който може поне малко да мисли е очевидно кой казва истината в случая. Питам, тогава има ли лъжа и потулване, или
  няма? Смяташ, че е достойно да се използват лъжи. Сигурно, в името на „благото на църквата“

  Да оставим настрани „духовното родство“. Начинът, по който тези хора (и някои други наоколо) реагираха показва гузна съвест – и че са били настъпени на правилното място.

 11. proben каза:

  не си ли давате сметка, че в цялата тази работа има три страни – младоженците, свещеникът и Бог. „православните журналисти“ нямат място посред тях, както нямат място в брачното ложе. има такова нещо като духовна отговорност, и никой освен о. саръев няма право да я поема в случая; нито да я обговаря отстрани. няма такова нещо като духовна полицейщина, обаче. нямаме право да кажем: „кръстена ли е капка от волен?!“ – не защото няма значение, а защото не е наша работа.

 12. proben каза:

  публични личности се женят. и всички се сещат за канона. дали ако узнаехме за подобен случай в нашата енория, щяхме да вдигаме такава благочестива патардия? или всичко щяхме да обясним с термини като „духовна отговорност“, „православна икономия“ и прочие? как пък веднъж не съм чула някой да повдигне такъв въпрос пред енорийския си свещеник за някой негов новобрачен познат! къде са „анонимните източници“ с черни маски и плащове, когато става въпрос не за сидеров, а за обикновени хора? или тогава може направо по мутрата…

 13. saluti каза:

  ми явно другите са разбрали какво пиша, вие кой знае защо не сте. пак отговорям: не е въпросът къде е истината, а какво ме ползва, както пише някой тук, май владислав.

  щом вярвате, че ще осмислите живота си като се занимавате с живота и „тайните“ на другите… ваша работа. въпрос на избор. само че изглежда много глупава работата отстрани. и верно е жалко за читателите на тоя сайт.

  иначе нищо особено няма – отдавна едни хора казват така за сидеров и жена му, те пък казват иначе и си решават живота по този начин. отец саръев също има съвест и отговорност и си е взел някакво решение, за което Бог ще му търси сметка – сигурно се е сетил, нали?

  къде е мястото на тебе или на двери в цялата работа, не разбирам??? ето го въпросът 🙂

  прекалихме по тази тема, но за мен такова ровене и шумно нахалство е просто проява на стил, който не понасям. извинете.

 14. safa каза:

  Misli li niakoi 4e s komentara si na tezi tri li4nosti Bog mu e oprostil pone edin griah?Kato pravoslavni nie znaem 4e vsi4ko kakvoto sve6ennika razvarje na zemiata e razvarzano i na nebeto i vsi4ko kakvoto svarje e svarzano i na nebeto.T.e. izcialo otgovornostta se nosi ot sve6ennika.Togava za6o nie sadim i si prepisvame pravomo6ia koito nikoi ne ni e dal.