Патриарх Неофит се срещна с новото деканско ръководство на Богословския факултет на Софийския университетНа 4 юли в сградата на Софийска света митрополия Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се е срещнал с новото ръководство на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, се съобщава в информация на официалния сайт на Софийската света митрополия.

Новото деканско ръководство на факултета бе избрано преди по-малко от месец – на състоялото се на 11 юни общо събрание. В съобщението на Софийската света митрополия се дават подробности за срещата и дискутираните теми:

„Новото ръководство, в лицето на доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет, доц. д-р Екатерина Дамянова, зам.-декан по учебна дейност – ОКС „бакалавър“ и Комисия по качество, доц. д-р Павел Павлов, зам.-декан по учебна дейност – ОКС „магистър“, докторанти и СДК, доц. д-р Андриан Александров, зам.-декан по Международна, научноизследователска и проектна дейност и проф. Александър Омарчевски, доскорошен декан на БФ, се представиха официално на Негово Светейшество, след встъпването си в длъжност, и поискаха неговото благословение за успешна, ползотворна и изпълнена с всяко благо дейност и работа, която да бъде преди всичко за слава на Бога и достойното развитие и преуспяване на Българската православна църква.

Новият ръководен орган на БФ заяви пред Негово Светейшество желанието си за още по-тесни връзки и сътрудничество с БПЦ-БП. Бяха споделени различни идеи, чрез които това да се случи.

Бяха представени пред Българския патриарх въпроси, свързани с ремонта и реконструкцията на сградата на Богословския факултет, проблеми, касаещи кадровата политика на институцията, развитието на факултета в бъдеще, възможности за реализирането на богословите в сферата на държавната образователна система, утвърждаването на предмета „Религия“ като задължителен в българското училище. Бяха споделени мисли по отношение на съставянето на учебни помагала за нуждите на българския ученик, както и различни предложения за ангажирането на повече духовници в структурите на Богословския факултет и участието на преподаватели и студенти в църковния живот на българските епархии.

На срещата бе споменато, че новото ръководство на висшето богословско учебно заведение ще организира провеждането на 100-годишнината от създаването на БФ, която ще бъде тържествено отбелязана през 2023 г.

Негово Светейшество благослови новия декан и неговия екип и им пожела много здраве, радост и сили, с които да постигат своите добри цели, намерения и идеи в полза на Богословския факултет, за благото на богословската мисъл, както и за утвърждаването в Православната вяра на студентите, които посвещават своя живот на Богопознание, вяра, надежда и любов.

Към края на срещата гостите подариха на Негово Светейшество нови книги – издания свързани с бележити личности от българската книжовна и национална история. От своя страна, Негово Светейшество също направи скромен подарък, за благословение и спомен от проведената среща.“

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...