С акатист помагат на наркозависими в Стара Загора



За чудесата на Богородичната икона „Неупиваема чаша“ от руския град Серпухов има свидетелства от далечната 1878 година. След събитията през 1917 година в Русия иконата е била изгубена. Акатистът е възстановен през 1992 година, когато световноизвестният иконописец Александър Соколов нарисувал нова, като в левия долен край е поставено късче от пояса на Божията майка. С благословията на патриарх Алексий II от 1997 година е отредена дата за почит на чудотворната икона в православния календар – 18 май. Според вярващите акатистът помага за изцелението на страдащи от зависимостите на алкохолизма и наркотиците.

Отец Иван Генов е от хората, които от дълги години работят с наркозависими с надеждата за скорошно настъпване на духовна промяна. Още в първите дни, в които отдава живота си на Бога, отец Иван се сблъсква с проблемите на зависимостта при срещата си с  завършил богословие човек, който и до днес, за съжаление, продължава да се бори със зависимостта си от алкохола. Така пастирската грижа за зависими се превръща в кауза за духовника. Като докторант по богословие във Великотърновския университет, той посвещава и своя научен труд на проблема със зависимостите, неговата тема на докторантурата е „Процесът на ресоциализация на наркозависимите и участието на православния духовник в него“.

„Хората със зависимости са като нас – и те правят грешки, но и имат правото да се променят, да се обърнат към Бога. Затова трябва да отправяме молитви за тях, за да може да ги подкрепим по нелекия път към тази промяна. Проблемът е вътрешен, духовен. Понякога, под въздействието на опиата, дяволът може да влезе в човека и да говори от негово име. Това е вид болест, която действа върху психиката на човека, но от момента, в който те решат да се променят и положат усилия за рехабилитация, в живота на тези хора особено силно си проличава нуждата от Църквата в лицето на свещеника, за да им помогне да се обърнат към Бога, за да стигне до сърцата и душите им“, споделя отец Иван Генов. Към него най-често се обръщат родители на зависимите, търсейки най-доброто решение за децата си.

С благословията на Старозагорския митрополит Киприан и съдействие от страна на Общинския съвет по наркотични вещества и на Превантивно-информационния център по зависимости, отецът започва да чете акатиста „Неупиваема чаша“ пред копие на чудодейната икона, изработено от художничката Зорница Иванова.

Аналогична служба от няколко години има и в храм „Св Цар Борис – Михаил“ във варненския кв. Аспарухово. Там по инициатива на отец Георги Фотакиев през 2004 година е създаден Православен център за духовно обгрижване на наркозависими „Св. Боян Енравота“, чиято работа вече е дала сериозни резултати.

Старозагорският духовник се надява подобен център да бъде учреден и в Стара Загора, като бъде използван дългогодишният опит в лечение на зависимостите, натрупан от д-р Иван Добринов, завеждащ отделение в Специализираната болница за психично здраве „Д-р Георги Кисьов“ в Раднево.

Зад каузата застават и заместник областният управител Петя Чакърова, местният омбудсман Надежда Чакърова-Николова и секретарят на местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните Донка Вътева.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...