Търсят първия православен храм до Русокастро


Източник:  Travel Guide

На 2 април започнаха втория етап от разкопките край село Русокастро. Той ще продължи пет месеца, а в работата ще участват и 30 местни жители. Те са наети по проект, спечелен от общината и одобрен от социалното министерство.
Общинският съвет гласува 10 000 лева за разходи по разкопките. Председателят на фондация Русокастрон Ангел Станков съобщи, че археолозите ще започнат работа по разкриване на крепостните стени.

Ще бъдат направени сондажни проучвания на християнския некропол за установяване на епохата, в която е създаден първия православен храм в Русокастро. Археолозите предполагат, че е построен през V век.

Миналата година по предложение на кмета Димитър Которов, Общинския съвет предостави на фондация “Русокастрон” 60 дка. в местността “Русин камък” за издирването на древен изчезнал град. Според археолози това е уникално археологическо събитие, а работата по разкопките и разкриването на всички тайни около древното селище може да продължи 50 години.

Първите сведения за изчезналия град Русокастро съществуват от преди 2000 година. Според някои източници този град е бил един от трите, които през 1366 година кръстоносците на Амадей Савойски са превзели заедно със Созопол и Поморие.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...