От редакцията на Православие БГВъв връзка с писмото на Негово високопреосвещенство Дометиан, митрополит Видински, което е отговор на откритото писмо на архимандрит доц. Павел Стефанов, бихме искали да изразим накратко позицията на редакцията на портала Православие България.

Според нас никоя християнска медия не търси сензационност в работата си, нито има за цел да разбужда страсти и конфликти между православните християни. Съвсем друга е и нашата цел – да работим за сплотяването им и за доброто на Църквата, доколкото това е възможно за скромните ни сили. Ето защо винаги изпитваме съжаление, когато материали, публикувани при нас, стават повод за несъгласия или конфликт.

Познаваме добре владика Дометиан като уважаван и достоен архиерей на Българската православна църква. Публикувахме откритото писмо на арх. доц. Павел Стефанов не защото искахме да подроним неговия авторитет, а защото ни е болно, че с името на един български архиерей и член на Св. Синод е било злоупотребено в неправославен контекст.

Проверихме информацията в писмото на отец Павел, преди то да бъде публикувано. Оказа се, че отчетът за изказването на владика Дометиан наистина е бил публикуван в едно сектантско по същността си издание, свързано с българските последователи на митичната сибирска лечителка Анастасия. От друга страна, Петър Димков е известен не само като прочут народен лечител и автор на енциклопедичен труд за народната медицина, но и като последовател на Петър Дънов и негов личен лекар в последните години от живота му.

Не твърдим, че Димков е незначителна личност, която не заслужава никакъв интерес. И все пак той едва ли може да се смята за верен син на българското православие. Сигурни сме, че дядо Дометиан не е знаел за тези аспекти от биографията на Димков, а може би е бил заблуден от организаторите на сбирката. Все пак желателно е архиереите и клириците на БПЦ да бъдат максимално предпазливи при участието си в публични изяви от такъв род. Всеки такъв случай може да бъде използван от недобронамерени хора срещу БПЦ.

Дълбоко съжаляваме, ако дядо Дометиан се е почувствал засегнат и наранен от писмото на отец Павел. Използваме случая, за да подчертаем, че сме открита медия, форум, който дава думата на всички хора с православни убеждения, без да ги подлага на предварителна цензура. Не сме официална страница на БПЦ (каквато, уви, на практика липсва, макар всички да се надяваме, че това положение няма да продължава вечно…). Но, от друга страна, и ние като портал не носим отговорност за личните мнения на нашите читатели и сътрудници, които не са членове на редакционния екип. Даваме трибуна на хората, но не се ангажираме непременно с техните мнения и оценки.

Искрено се надяваме, че този случай няма да помрачи радостта от юбилея на владика Дометиан. Екипът на Православие БГ присъединява своя глас към поздравленията и благопожеланията към Негово Високопреосвещенство. Желаем му от все сърце Божия подкрепа, крепко здраве и духовни сили за доброто на Видинската епархия и Българската православна църква.

Православие БГ


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

11 Отговори

 1. sandi каза:

  Напълно подкрепям екипа на Православие.бг. !!!

  Дядо Дометиане , каква е вината на „вестоносеца“ донесъл ти веста !?

 2. timoti каза:

  поздравявам екипа на Православие.бг
  медиите трябва да вземат пример от вас
  а колкото до Владиката то и той е човек и може да сбърка важно е да разбере кога е сбъркал и да се поправи. Владико не съди отец Павел той за твое добро го е написал.Бъди жив и здрав още много години ние имаме нужда от Теб има още какво да дадеш на нас и на БПЦ.
  На многая и благая лета!!!

 3. ta6evv каза:

  Според мен митрополитите не са феодали или пък еднолични собственници на БПЦ.
  Те като всички хора правят грешки и не би трябвало да се засягат,когато някоя независима медия,като Православие бг побликува подобен материял.Напротив,като достоен клирик М-Т Дометиян вместо да се цупи би трябвало да даде изявление и да обясни своята позиция.
  ‘ Не сме официална страница на БПЦ (каквато, уви, на практика липсва, макар всички да се надяваме, че това положение няма да продължава вечно…).’
  Според мен не е голяма загуба,че няма такава страница,защото тя при вси4ки случаи ще е цензурирана и ще се пише така че да не обижда нашите ‘достойни клирици’.
  Аз лично бих искал да чета такава независима медия като Православие бг.
  Още един път;
  НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ ЕКИПА НА ПРАВОСЛАВИЕ БГ,смятам 4е много добре стоите във виртуалното пространство и благодаря ви 4е ви има.
  Поздрави!

 4. ta6evv каза:

  М-т Дометиян е обяснил позицията си но така все едно мъмри редактора на уважавания от мен Църковен вестник.
  „Не че съм похуленият „главен герой” в него, но поради начина, по който си позволихте да поместите писанията на уважавания от мен архимандрит доц. д-р Павел, брат в Христа и съслужител.“
  Ето тоя тон не ми харесва.

 5. dia каза:

  Поздравявам екипа на Православие БГ! Много честна позиция!

 6. dia каза:

  Написаното от ta6evv мe потресе! Не като форма и съдържание, а като правопис и неуважение към родния ни език. Как може да се замести буквата ч с цифрата 4 ?
  След 20 години с такива като вас и последователи езикът ни ще се превърне в някаква ужасна смесица от чертички, цифри и символи.
  Апелът ми е – пазете чистотата на българския език!

 7. stilijan каза:

  И аз поздравявам ПравославиеБГ. Поздравявам и митрополит Дометиян за юбилея му. От една страна бих искал да подчертая, че такова понятие като независима медия-няма! А че и дядо владика не признава грешката си е факт. И не считам, че медиите трябва да изследват кой къде и как, те просто информират. Всеки трябва да си изследва и да внимава, още повече митрополит. Още един път ЧЕСТИТ ПРАЗНИК

 8. ta6evv каза:

  Уважаема или уважаеми ‘dia’;
  Смятам че забележката ви е абсолютно неуместна.Мисля че в случая е по важно да се гледа формата и съдържанието от колкото да се хващаме за йотата.:-)
  Не приемам забележки от тоя род от субект,който първо си пише ника на латиница и второ, от ника ви ‘dia’,не може да се разбере какъв пол сте.Ади нека първо видим сламката в собственното си око.:-)
  Ако това ще ви успокои сега всички ;ч;,бяха на кирилица,Аман от такива потресени,
  Поздрави!

 9. Vladimir79 каза:

  Браво за прекрасното мнение на редакцията. Много точно казано

 10. Ангел Небесен каза:

  В този конкретен случай съм на страната на човека Павел, въпреки че, струва ми се малко пресоли манджата с писмото си….ако с този жар полагаше и душата си за ближния…само си викам ДАНО!

 11. Tavor 1975 каза:

  Поздравленията, са за поместените редове
  навред по този сайт.
  Никога не се превръщайте в място, на ненужни
  спорове и битки!
  Благодарности на екипа,
  за мира и спокоиствието,което всяват в душата на обикновения човек!!!