От редакцията на Православие БГ



Във връзка с писмото на Негово високопреосвещенство Дометиан, митрополит Видински, което е отговор на откритото писмо на архимандрит доц. Павел Стефанов, бихме искали да изразим накратко позицията на редакцията на портала Православие България.

Според нас никоя християнска медия не търси сензационност в работата си, нито има за цел да разбужда страсти и конфликти между православните християни. Съвсем друга е и нашата цел – да работим за сплотяването им и за доброто на Църквата, доколкото това е възможно за скромните ни сили. Ето защо винаги изпитваме съжаление, когато материали, публикувани при нас, стават повод за несъгласия или конфликт.

Познаваме добре владика Дометиан като уважаван и достоен архиерей на Българската православна църква. Публикувахме откритото писмо на арх. доц. Павел Стефанов не защото искахме да подроним неговия авторитет, а защото ни е болно, че с името на един български архиерей и член на Св. Синод е било злоупотребено в неправославен контекст.

Проверихме информацията в писмото на отец Павел, преди то да бъде публикувано. Оказа се, че отчетът за изказването на владика Дометиан наистина е бил публикуван в едно сектантско по същността си издание, свързано с българските последователи на митичната сибирска лечителка Анастасия. От друга страна, Петър Димков е известен не само като прочут народен лечител и автор на енциклопедичен труд за народната медицина, но и като последовател на Петър Дънов и негов личен лекар в последните години от живота му.

Не твърдим, че Димков е незначителна личност, която не заслужава никакъв интерес. И все пак той едва ли може да се смята за верен син на българското православие. Сигурни сме, че дядо Дометиан не е знаел за тези аспекти от биографията на Димков, а може би е бил заблуден от организаторите на сбирката. Все пак желателно е архиереите и клириците на БПЦ да бъдат максимално предпазливи при участието си в публични изяви от такъв род. Всеки такъв случай може да бъде използван от недобронамерени хора срещу БПЦ.

Дълбоко съжаляваме, ако дядо Дометиан се е почувствал засегнат и наранен от писмото на отец Павел. Използваме случая, за да подчертаем, че сме открита медия, форум, който дава думата на всички хора с православни убеждения, без да ги подлага на предварителна цензура. Не сме официална страница на БПЦ (каквато, уви, на практика липсва, макар всички да се надяваме, че това положение няма да продължава вечно…). Но, от друга страна, и ние като портал не носим отговорност за личните мнения на нашите читатели и сътрудници, които не са членове на редакционния екип. Даваме трибуна на хората, но не се ангажираме непременно с техните мнения и оценки.

Искрено се надяваме, че този случай няма да помрачи радостта от юбилея на владика Дометиан. Екипът на Православие БГ присъединява своя глас към поздравленията и благопожеланията към Негово Високопреосвещенство. Желаем му от все сърце Божия подкрепа, крепко здраве и духовни сили за доброто на Видинската епархия и Българската православна църква.

Православие БГ


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...