Д-р Николай Михайлов: Висшият клир се превръща в поносима битова подробностМоже да харесате още...

18 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Блестящо интервю. Д-р Михайлов е един от най-интелигентните и най-недооценените люде в България.

 2. gaitan vejdu каза:

  ВЪЗХИЩЕНИЕ! Честно!!!

 3. dbachev каза:

  Поклон, с малко думи е казано много!

 4. Ангел Небесен каза:

  Ахххх, как се повиши нивото на интелектуално напрежение, заболя ме куфелницата! Трудно е да се коментират произведенията на безцелно насочената интелектуална мисъл. Я аз да опростача нещата като кажа, че освен елементарни констатации разбъркани в миш-маша на академичното говорене това интервю нищо друго не казва; залъгалка за естетите-интелектуалци. КЪДЕ са решенията? Или всичко пак ще си остане на ниво празни приказки.

  Много искам да знам мнението на този д-р Михайлов относно това, как ще определи от гледна точка на практиката си като психиатър, френетичните викове на симпатизантите на ДСБ към Иван Костов: „Вие сте нашият Христос!“ Той нали е от същата партия, намя начин да не ги е чул.

 5. atila каза:

  Честен и откровен анализ. Това определено е нещо различно и хубаво случващо се на този сайт. Поздравления за интервюто.

 6. miglena каза:

  ДВ бр.37 / 05.05.2000 – обнародван е Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен.
  Прочетете го. Това са 4 чл.от типа „ти си лош, ти си лош, ти си много лош“ и …. до там. Даже няма пожелание към лошите да се оттеглят….
  Ако вместо есе, бяха създали закон, може би щяха да се променят малко нещата за тези 7 години.
  Припомням : 2000 г. бяха на власт Костов, Петър Стоянов , СДС

 7. ATILA каза:

  Едва ли е необходимо да се напомня, че БКП се трансформира не само в БСП, но и в СДС, БЗНС и т.н политически формации. Ето защо този закон няма как да се приложи. И до ден днешен България и политически и икономически се ръководи от ДС комунистите и техните марионетки. но това едва ли е тайна за някого.

 8. Dasein каза:

  Пази черния дроб, владико…

 9. kkk каза:

  Интересна и точна статия но много са слаби критичните коментари ……

 10. Дон Кихот каза:

  Както е слаб и твоят правопис. Пред „но“ винаги се пише запетая!

 11. saluti каза:

  „И до ден днешен България и политически и икономически се ръководи от ДС комунистите и техните марионетки. но това едва ли е тайна за някого.“

  За мен е тайна, атила. Пояснете, прего, как точно се ръководи държавата от ДС комунистите в настоящия момент?

 12. Idiot каза:

  Айде сега…
  Упражнения по ентелегентност. Който харесва овчите мисли на интелигентния човек от снимката по-горе, му харесва статията, а който не я харесва – плюе. Най ме е яд, че за църквата се мисли по мирянски тертип.

 13. atila каза:

  Моля редакторите на сайта да извинят своеволието ми да пиша не по темата. Малцина сигурно знаят, че до 1986г. външният дълг на България възлиза на 400 милиона долара. България е с изключително добър кредитен рейтинг и всеки е готов и желае да и даде заем. Сред няколко срещи на върха, в които М. Горбачов открито заявява на соц. лидерите, че СССР грубо казано, няма да е това, което е, останалите соц. лидери решиха да се „приземят“, „наведат“, изчакат да премине бурята. Но докато едни се навеждаха, други работеха. От 1987 започва изнасянето на капитали от България с откриването от др. А. Луканов „външнотърговски дружества“. България взимаше заеми, но не ги вкарваше в икономиката, а ги разпределяше по партийни сметки в чужбина. Така осъмнахме с 13 милиарда дълг на 10.10.1989, от който само 1-2 милиарда реално налети в бъдещия „гигант“ Промет – Бургас. След 10 партията си създаде партийки, които си направиха СДС, но така и никой „не потърси“ сметка на парите. Те се върнаха чрез поставени лица, мнозина вече покойници, като Илия Павлов, Емил Кюлев, В.Молов и т.н. Марионетките загинаха, инициатора и двигателя на далаверата беше убит…Следите се заличиха. Това достатъчно ли е?

 14. saluti каза:

  че е точно така. Но със сигурност доста хора забогатяха като честно ограбваха съотечествениците си през последните години. И едните и другите нямат нужда от комунизъм за парите си. Но дори ако приемем, че едните и другите така са припокриват с комунистическите капиталисти от времето на Горбачов и са враснали навсякъде в политическия живот, почтените политици би трябвало да се възрадват на царя като на цар освободител и да се възползват от временното политическо маргинализиране на вредните политически субекти, за които говорите. Ето ти благовремие да се обърне този процес; ето ти и лостове. Обаче не би – тъкмо личности като горния автор подскочиха люто ранени от интервенцията на външна фигура в политическата ни антиутопия… С комунистите зле, ама без тях по-зле- така ли излезе. Или пък по-скоро дапитам пак – какво общо има ДС с тая политическа математика на тъмносините радетели за почтеност?

 15. atila каза:

  Аз не твърдя, че мнозина забогатяха и без да са под крилото на партията. Това е нормално за страна на кръстопът, без правила и закони. Дори и организираната престъпност в България беше и е дело на службите (с изключение донякъде на ВИС). Но тук ставаше въпрос за огромни пари, осигуряващи влияние и контрол. Все пак едно са милионите на В. Божков и И. Павлов, макар и не техни, а съвсем друго парите на П.Тимнев-просто като пример. Това, което е богатство за едните, са джобни пари за другите. Царят за съжаление стана жертва на собствените си принципи и морал. Много години преди „демокрацията“ той беше „атакуван“ в Испания от емисари – „антикомунисти”, е резултата всички го видяхме. Големият политик, винаги трябва да си дава сметка, че обкръжението му няма как да бъде на същата вълна, на която е и той.
  Авторът на настоящата статия не познавам и името му ми е почти неизвестно. Анализът му обаче и точен и правдив. Нима не допускате възможността, дори и на пиратски кораб да има хора с морал? Или ако не, то поне такива, които да могат свободно да назоват нещата с истинските им имена?

 16. Християнче каза:

  Правите се на интересни, че не знаете тайната за ДС комунистите и техните марионетки. Засрамете се !

 17. Тони каза:

  Трябва ли да говорим за ДС или за това което става в БПЦърква?Има проблеми,които едва ли висшият клир желае да разреши.Къде е ролята на църквата в изграждането на болници за бедни,сиропиталища,въвеждането на часове по религия в училище.Тук там има „бели лястовици“-духовници милеещи за паството/Валентина Друмева -игуменка на манастира в гр.Калофер/.Кой не знае,че митрополит Галактион не щади черния си дроб,че в Рилския манастир има монаси хомосексуалисти/попитайте хората в гр.Рила те ще ви запознаят тях дори , ако някой се интересува/,че част от висшият клир са изключително богати мъже.Все се питам къде е смирението,личният пример на духовният пастир,кога БПЦ ще заеме мястото което трябва да има в живота на българите?Май въпроси без отговор!

 18. atila каза:

  че ролята на църквата не е да изгражда болници и приюти. Поне не основната и роля. Благотворителността не е църковен приоритет, но ако може някой да ме поправи.