Епископ Игнатий Проватски: Мой дълг е да подкрепям хората, които работят за нашата ЦъркваМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. hpberov каза:

  Би било доста интересно да узнаем, дали в препоръката фигурира и нейната основна цел:

  „Препоръката ми е с цел да бъде изобличен Ватикана с материали от неговия архив.“

  Също би било най-справедливо, ако в препоръката още не е залегнало мнението на Проватския епископ за Ватикана, да бъде дописано следното изречение:

  „Смятам, че Ватикана си е сектантска организация и като такава винаги се е стремил да руши Православната Църква без оглед на географски ширини.“

  Понеже обаче считам, че българският епископат е искрен и няма какво да крие, би било добре, ако уведомите Ватиканския архив с каква цел точно се отива там. Защо да не се предложи и на Ватикана да дойде да прегледа архива на БПЦ (знаете къде се намира)? Така може би те да започнат да се изобличат сами?

  🙂

 2. hpberov каза:

  Бихте ли осведомили читателите относно църковноправното основание за допускането на православни учени във Ватикана?
  Мислите ли, че е крайно време да се даде яснота в портала за събитията, последвали на 7-ми Декември 1965 г. в Истанбул и Рим?
  Бихте ли отпечатали български преводи на патриаршеския „Tomos Agapis“ и папския Breve „Ambulate in delictione“?

  Бихте ли ми отговорили на въпроса към кои точно двама висши клирици от Константинопол беше отправена анатемата от Рим през 1054 г.? И защо?
  А към кои точно последва анатема от страна на патр. Михаил? Кой междувременно беше починал, за да не го хване тя?

  И последни два въпроса:
  Какви автокефални поместни православни църкви имаше през 1054 г.? Беше ли БПЦ сред засегнатите и защо не?

  Предварително много благодаря!

 3. portos каза:

  Не се огорчавай, Владико. Тези могат да хапят само, ако са сигурни, че няма да получат подобаващ отговор. Ти им отговаряш по начин, на който ще се смеят дълго. Но ти недей да им обръщаш внимание на беснуванията, защото отговорът ти е честен и достоен. Единствено злоба струи от написаното от тях – така знаят, толкова умеят… Както споделих и с друг човек наскоро – съвсем скоро ще излязат от равновесие и ще започнат грубо да грешат… Е, дочакахме. Стой си на своя кръст (кръстът е за ангелите слава, а за демоните язва). Откритостта ти ги вбесява. Дерзай.

 4. hpberov каза:

  Такава истинска откритост на епископ наистина не е наблюдавана от десетилетия!

  🙂

 5. inok_dimitrii каза:

  Ако бях по-открит ,бих казал на нашия „брат“hpberov,че откритостта е повече от достойнство,но не съм!?Ако бях по-открит ,бих казал,че лицемерието е голям грях,но не съм!?Ако бях по-открит ,бих казал,че високоумието води към ада,но не съм!Дай Боже още такива епископи.Хвала Владико.

 6. iwan каза:

  Аз съм само един грешен и скудоумен мирянин… Като такъв – естествено – не съм вещ в религиозните дела… Но, четейки Светото Евангелие, ми хрумват някои простички мисли… Питам се – редно ли е мой духовен пастир- какъвто е всеки епископ в БПЦ- в момента на най-голямото смирение – след прочитането на целия текст на Великия покаен канон на Св. Андрей Критски, на Канона и Акатиста на Пресвета Владичица Богородица и в очакване на Страстната седмица на нашия Господ Бог Исус Христос! – един земен духовен отец да се занимава със светски проблеми… Да влиза в скандали… Да дава интервюта на медии… Простете ме, Ваше Преосвещенство, но Вископреосвещения Йоаникий не пожела да отпразнува юбилея си, защото се случи в началото на Великия пост… Вземете пример и наставление от него… А ако е верен и цитата „Препоръката ми е с цел да бъде изобличен Ватикана с материали от неговия архив“ къде отиде заповедта на Господа Наш – да прощаваме на враговете си…

  Нямам думи – Господ Бог да се смили над нас – грешните!!!

 7. p_stefanos каза:

  Наистина и аз съм напълно сигурен, че в препоръката пише съвсем различни неща от казаното в интервюто. „така знаят, толкова умеят…“