Епископ Игнатий Проватски: Мой дълг е да подкрепям хората, които работят за нашата Църква


Неотдавна в медиите се появи съобщение, че представителят на БПЦ към Московската патриаршия епископ Игнатий е препоръчал доц. Румен Ваташки, автор на книги за католическото присъствие на Балканите, за работа в архивите на Ватикана. На страниците на интернет-портала Двери.БГ бе публикувано открито писмо до Негово светейшество патриарх Максим и Св. Синод на БПЦ с критика срещу епископ Игнатий. Потърсихме мнението на Негово преосвещенство епископ Игнатий по въпросите, повдигнати в писмото.

Ваше преосвещенство, в интернет-портала Двери.БГ се появи открито писмо до Синода на БПЦ с критики срещу Вас. Авторите на писмото твърдят, че сте дал едва ли не самоволно и без одобрението на Синода благословението си на наш учен за работа във Ватикана.

Знаете ли, ако те са православни журналисти, преди да съдят някого, трябва да го попитат, защо е постъпил така, да проучат всички факти, преди да нападат публично който и да е човек, включително и епископ от БПЦ. Мисля, че св. Йоан Златоуст беше казал, че е по-добре да осъдиш целият свят, отколкото един свещеник. Вярно е, че дадох благословение на доц. д-р Румен Ваташки от Шуменския университет "Св. Констатин Преславски" и препоръка за едномесечен престой във Ватикана за работа с ватиканските архиви. Познавам добре този учен. Той е сериозен богослов и преподавател, автор на 11 книги, изключително предан на Православието човек.

Откога го познавате?

Запознах се с него по времето, когато бях протосингел на Сливенската митрополия. Тогава той написа книга за римокатолическата пропаганда в Сливенската епархия.

Вярно ли е, че той е лишен от сан свещеник?

Не е вярно, че е лишен от сан. Вярно е, че не служи. Той е следвал в Рим в периода някъде между 1992-1998 г. След завръщането му в България не са му дали енория, според него поради някакви неоснователни подозрения в неправославност във връзка със следването му. Но въпреки, че не служи като свещеник, вече години наред той доказва предаността си към св. Православие като защитава БПЦ в борбата й срещу римо-католическата пропаганда, използвайки материали не само от архивите на Св. Синод, но и от Ватикана.

Доколкото разбирам, повечето му книги са посветени на тази тема?

Да, той описва историята и методите на римокатолическата пропаганда в България и по какъв начин нашата Църква и Синод са се противопоставяли на това – всичко въз основа на богат исторически и документален материал. Благослових този човек да работи един месец в архивите на Ватикана, защото пише против католическата пропаганда в България. Смятам, че мой дълг като епископ е да подкрепям хората в усилията им да служат на България и Българската православна църква.

Но в писмото се твърди, че не е редно Вие да го препоръчвате, след като няма одобрение за престоя му в Рим от владиците или от Синода като цяло. Има ли наистина такъв ред?

Няма такъв ред. Доцент д-р Ваташки е учен и преподавател в ШУ. Като всеки учен, той може да пътува и да работи в научните институции навсякъде по света. Няма такова решение на Синода – че тези и тези научни работници трябва да вземат благословението му, за да пътуват в чужбина.

И все пак Ватикана изисква някаква препоръка?

Да, едно от изискванията на Ватикана е препоръка, но без да се уточнява от кой представител на БПЦ.

Според Вас Синодът може ли да е против такива научни командировки във Ватикана?

Синодът не може да е против, когато се работи за защита на интересите на БПЦ и православния народ.

Как бихте коментирал следния пасаж от писмото: "Как да съчетаем това, че епископ Игнатий така се лютеше на поправения юлиански календар, а пък сега с чиста съвест пише препоръки до Ватикана?"?

Препоръката ми е с цел да бъде изобличен Ватикана с материали от неговия архив. Аз не се "лютя" против календарната реформа, а я изобличавам с всичката сила на истината, както и трябва да прави всеки православен християнин.

Смятате ли че Римокатолическата църква продължава да развива прозелитска дейност у нас?

Да. Смятам, че Ватикана си е сектантска организация и като такава винаги се е стремил да руши Православната Църква без оглед на географски ширини.

В заключение, как бихте коментирал публикации като това "открито писмо"?

Ясно е, че са едностранчиви. Когато имат такива въпроси, нека да предоставят възможност на съдения от тях човек на същата страница да се изкаже по проблема, защото така подобни журналисти съблазняват много от своите читатели.

А за г-н Ваташки и неговия труд бих искал да добавя: всички ние сме бивши и настоящи грешници по отношение на човеците, на Църквата и на Господа… След като той не може да бъде свещеник, нека в друго поприще да се опитва да служи на Господа, нека всеки от нас без да гледа колко тежко е паднал или ранен, пак да става и да се бори както може, та дори и с една ръка и с един крак.

Благодарим Ви, Ваше преосвещенство.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...