Йеромонах Йоан: На децата им харесва да им казвате, че ги обичате


Източник: в. Черно море

Йеромонах Йоан е основател на Дома за сираци и бездомни хора при храма "Св. Троица" в Нови хан…

Ваше Всепреподобие, децата непрекъснато Ви викат "дедо, дедо", дърпат Ви за расото, едно иска вода, второ – нещо друго. Вижда се, че всички Ви обичат. Коя е вълшебната дума, с която отваряте сърцата им?

Деца, хайде елате при деди да ви гушне, деди ви обича. На тях много им харесва да им казвам, че ги обичам. Моля ви се хайде да направим това, хайде да направим онова.

Отколко време помагате на сираци и бездомни хора, изпаднали в нужда?

Аз съм създал дома в Нови хан. През 1988 г. изкопах основите и по малко, по малко го построих. Строих го само с дарения и помощи. Имах малко земя, която работих допреди 4 – 5 г., но после се оказа, че не била на църквата и не ни я върнаха. Водих дела, но не ни я признаха.

Колко деца са минали през дома?

208 са. Имаме и бебета, те останаха в Нови хан. А тук най-малкото е на 1 г.

Няма съмнение, че делото Ви е благородно. Но вероятно имате и много проблеми. Да намирате средства ли е най-трудното?

Най ми е трудно да приема това, че не мога да осигуря за всички, които идват в дома, легло и топлина, че връщам много хора. Той дошъл и плаче пред вратата ти, а ти му казваш: няма къде да те настаня, върви си – това е много тежко за мен. Напоследък идват много хора. Даже се налага да спят по двама души на едно легло. В момента в дома живеят 60 души. Тук с мен сме 27.

С какво Ви помага Варненската и Великопреславска митрополия?

Тук сме с благословението на дядо Кирил, за което му благодаря. Той се е разпоредил и заедно с отец Стоян организира пребиваването ни на къмпинг "Черно море" в местността Фичоза. Осигуриха и част от храната ни. Помагат ни още общественият комитет "Православни ценности" и една организация – Българо-германско социално дело във Варна. И ние си купуваме храна, защото не ни стига. Благодарим им за всичко. Ръководството на БДЖ ни осигури възможността да пътуваме безплатно в двете посоки. Руска, управителката на къмпинга, ни даде възможност да си изберем сами терен. И виждате, че мястото, където сме се установили, е много хубаво – между дърветата. Тя ни даде бунгало с 2 стаи, в които има по 4 легла, тоалетна, баня. Малките дечица спят в бунгалото, другите са в палатката и караваната.

Ваше Всепреподобие, а как се справяте с толкова много и различни по характер деца и тийнейджъри?

Само с добро, не може с друго.

От правителството проявяват ли интерес към Вашето дело, в смисъл оказват ли Ви някаква помощ?

Не съм търсил помощ от никого от правителството. Когато през 2004 г. станах "Българин на годината", имаше много желаещи да ни помагат. Все още харча от средствата, които се събраха тогава. Използвам ги за строителство, за храна – за всичко, което е нужно за един дом. Мина доста време оттогава. Имаше хора, които дадоха суми еднократно или неколкократно, имаше и такива, които обещаха да приведат средства, но после сигурно са забравили. Напоследък и спонсорите намаляват, и парите свършват. Но Божа работа. Дано отнякъде да дойдат пак помощи, защото съм започнал да правя и трети етаж. Строя и една къща извън селото, която ще е с 6 стаи на втория етаж, а на първия ще има голяма трапезария. Трябва да й направя ограда. Имаме 60 – 70 кози, 30 овце, за които трябва да се грижим. Предстои ми да започна строителството на втора къща с 10 апартамента с трапезария, хол, сервизни помещения. Засега това са проектите ми. Като го изпълня, ще видя какво ще правя. Има много хора, които трябва да осигуря, защото нямат къде да отидат, на мен разчитат. Иначе са на улицата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...