Образът на свещенослужителя и християнина у дякон Игнатий – Васил ЛевскиМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. Бедствие каза:

  През годините често съм се замисляла, че ние всъщност не познаваме Апостола като човек, а познавме само външните действия-следствия на една непозната личност. И още по-често, след като сама се обърнах към православието.
  Също ми тежеше и това, че нехристияните често изтъкват напускането на В. Левски на монашеския живот в полза на революционната му дейност като един вид загърбване на Господа. Затова и ми беше облекчение, когато прочетох преди около година, че се е изповядал и причастил преди смъртта си. Но така и не успях да намеря първоизточника на тази информация.
  Преди 3-4 месеца се случих в Сопотския монастир и ми разказаха спомена на митрополит Максим. После се опитах да намеря негови мемоари, но също не успях. Уви, извън София библиотеките изглежда са бедни…
  Много Ви благодаря за Вашия труд – имах голяма нужда да прочета нещо подобно, събрало толкова информация.
  При малкото ми ходения по българските монастири съм насъбрала любопитство и към друга близка тема – за връзките между монастирите и четите из България през периода на турско робство.
  Не се сещам за монастир, където да съм била, и да не е помагал на четници и хайдути… А в същото време мнозина нападат нашето духовенство, че е нехаело за тежкия живот на народа в ония години…

 2. Бедствие каза:

  Също благодаря, че ми отговаряте, межу другото, и на въпрос, който се канех да задам в този сайт. Преди дни прочетох житието на Св. Василий и не можех да разбера защо се е молил на Господа за смъртта на един гонител на християните, вместо за неговото обръщане към вярата.

 3. justice каза:

  Дякон Игнатий – Васил Левски днес е много нужен на България но го няма. Ако ни гледа от небето със сигурност се БИ запитал.

  1.“ Това ли е БПЦ.Какво прави ТЯ да води МИРЯНИТЕ към един смислов живот, вяра в християнските ценноси и БОРИ срещу ОТРИЦАТЕЛНОТО в нашия живот?

  2. Това ли са нейните духовни ръководители от типа на митрополит Галактион, дал пример на ОБЩЕСТВОТО кое е ДНЕС е по значимото- ВЯРАТА или ПАРИТЕ?

  3. И накрая към нас всички българи – ГРАЖДАНИ на ОТЕЧЕСТВОТО. Със сигурност УКОРА, че не правим достатъчно, включая и себе си, за да се победи ЗЛОТО и възтържествува ДОБРОТО! Навярно би бил прав и всички ние сме в дълг към АПОСТОЛА!

  С уважение:
  justice

  31.01.2007г.
  гр.София!

 4. Georgi каза:

  Hubava statiq. Mnogo daje. No ni6to ne pi6e za ieromonah Kiril rilec. Koito e postrigal Levski za monah i s negovata blagosloviq i s blagosloviqta na Rilskiq manastir, o. Ignatii e „svalil“rasoto i se zahvanal da raboti po narodnata volq.
  Vij bro6urata na Bata6kiq muzei „Koi nazovava Vasil Levski – apostola na svobodata“
  Sinovna obi4 kym avtora, ot4e da imam molitvite vi. Bojiq rab Georgi.

 5. Владислав каза:

  Веднъж някой беше казал тук някъде из коментарите, че съм черноглед, само критикувам и нищо не харесвам. Сигурно има нещо вярно. Съжалявам искрено. Затова – ето, изказвам извънредната си радост, че има и такива гласове в защита честта и достойнството на Левски, при това именно като православен християнин. След като много пъти съм бил огорчаван от хулите по негов адрес, при това от хора, които се изживяват като силни „православни“ авторитети, тази статия ми е като мед на душата. Може би Дяконът не е светец; както и при всички хора, личността му вероятно е сложна, а не чисто черна или бяла… Но със сигурност НЕ Е безбожник, вероотстъпник, църквоборец, човек със светски дух, чужд на Бога, заменил православните истини с ценностите на някакъв светски революционен социализъм и т.н. и пр… (Сигурно се сещате къде съм ги чувал такива.) Е, най-после. Слава Богу! Има и хора, които се осмеляват да кажат: Не е така!
  Така, че и аз също твърдо заставам зад Левски, па ако ще и да ме пратят патки да паса. Благодаря на автора!

 6. p_stefanos каза:

  Най-силната дума, написана от Апостола остава неговият вопъл „Народе ????“ Колко ли още въпросителни сме прибавили към четирите, написани от него?

 7. andrey каза:

  Левски е ярка личност, но можем ли да го вкарваме в схемата „примерен монах, свещенослужител“? Очевидно той не е бил такъв. Той е бунтовник, животът му е протекъл по съвсем други канони…