Кой трябва да ни научи на вяраМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. Georgi Danovski каза:

  Много точна и правилна позиция! Колкото повече навлизаме в „задължителността“ на темата, толкова повече се отдалечаваме от същността и. Самото понятие „задължително изучаване“ по мое мнение се разминава с духа на църквата. Ако не „отворим вратата на душите си“ и не научим и другите как това се прави, нито училище, нито министерство, нито правителство ще го сторят вместо нас! Носталгията по отминалото време на бабите и дядовците ни е неуместна. Представям си /пази Боже!/ да „пиша тройка“ по Религия. На кого? На себе си!

 2. Т. Георгиева каза:

  Защо да не се говори на възрастни хора, че не трябва да се лъже? Ясно е, че те не знаят това. Дори и да им е казвано от бабите и дядовците някога – те сега не си спомнят! Погледнете политиците ни. Те не знаят че не е редно да се лъже, или са забравили, ако някой изобщо ги е учил на това. Със сигурност този, който обича да лъже предпочита да не се говори, а възпитано и смирено да се мълчи по въпроси относно нравствеността.
  А по въпроса с вероучението – от момента в който този проблем премина в ръцете на кариеристи, който го ползват да устройват приятелите и семейството си тук-там, вдигайки шум около себе си – той се превърна в не съвсем чисто дело, както всяко дело обслужващо лични интереси. Спомням си колко спорове имах с хора, които бяха ПРОТИВ вероучението, а сега са най-големите активисти. Може пък и да съм ги убедила!
  Разбира се казвам това с най-искрен смях и самоирония!
  Изпуснахме всичко и сега БОГ ЩЕ НИ УЧИ НА ВЕРОУЧЕНИЕ. Както малките, така и големите.

 3. Читател каза:

  Прекрасен текст! Поздравления за автора!

 4. Климент Йорданов Буренков каза:

  Много правилен въпрос! БРАВО!
  Ако Иисус Христос е наш Бог, то по силата на неговото завещание това е дълг на апостолските приемници. Свещен дълг на епископата е да помисли преди всичко и най-вече за ограмотяване на поверения им от Бога народ. Затова е казана и притчата за „добрия пастир“, който днес става вълк в овча кожа. Историята с вероучението става позор за нехайния епископат на Б.П.Ц., който чака от безбожната държава да му изфабрикува християни. Ако семейните огнища не са малки църкви, ако децата нямат християнски пример от родителите си, ще станат знаещи езичници и България ще беднее все повече откъм осъзнатото християнство.

  Църквата се оказва неспособна да предложи дори учебник по вероучение и ако повери на държавата религиозното образование, няма да има право да следи какво се преподава на децата, доосакатявайки нацията след масовостта на неправилните кръщения с поръсвания и обливания.

 5. Krasimira Vacheva каза:

  Хубаво послание, но определено мисля, че религиозното обучение не трябва да се затваря в манастирските училища. Много по-добре ще е да се последва примерът на Гърция или Румъния, и то да стане задължително и в редовните училища, каквото и е желанието на Светия Синод. Насажданият атеизъм през дългия период на комунизма пречи на българина да асимилира необходимостта от православната религия, затова и толкова години невъвеждане. Моето мнение е, че трябва да се продължат действията на Светият синод в тази посока и често да се събират подписки от миряните по този въпрос. Времената са променливи в този период на криза е много вероятно обстоятелствата да се обърнат в положителна посока за богословите, а съответно и за техните бъдещи възпитаници.

 6. Василиос каза:

  Здравейте братя в Христа!
  Православен християнин съм, а по народност грък.
  Презв. Георги е влязал в същостта на проблема. Ако пише тройка значи, че е вредил на детето. Защото полуграмотният религиозно не е равно на полу-Христос, а е равно на полу- изопачен Христос! А и спасението в край на крайщата не е въпрос на рационално знание, а на отваряне на сърцето за да се всели в него Божията благодат.
  От броя на коментарите се разбира интересът на родителите и обшо на възпитателите относно темата.
  Тях питам направо: за тялото и ума им се жертвате и сте готови на всякакви лишения, да не им липсва нищо; за душичката им защо не се интересувате? Кой мислите че ще даде дума за всеки един от тези малки? Горките, не познавайки Бога се отклоняват от Пътя Му и приемат като естествена среда на човека пропадналото общество, което създадохме. Кой ще им каже, че естествената среда на трисъставения човек е Царството Небесно? Бог да се смили над нас!

 7. Лъчо каза:

  Поздравления за автора!
  Периодичните напъни на владиците за въвеждане на задължително вероучение издават тяхната лична неспособност и некомпетентност да катехизират нацията! Понеже те не могат, не знаят, не искат, просто прехвърлят собствените си задължения на безбожната държава. На това аз му викам измиване на ръцете! Лично съм ужасен и от самата Концепция за вероучение, който е я е чел и има поне мъничко акъл в главата ще разбере защо. Освен това, ако си представим, че вероучението е панацеята, която ще реши проблемите на атеизирания и суеверния ни народ, то това се отнася до ходещите на училище, които днес са една много малка част от нашия народ. Какво правим с всички останали, които са завършили средното си образование? И тях ли ще ги пращаме на училище? Как ще бъдат катехизирани студентите, работещите, пенсионерите или тях кучета ги яли? Истината е, че възпитанието в християнство е функция на християнските семейства, а създаването на такива семейства е грижа на пастирите!