Религиознание – със или без Бога?Може да харесате още...

14 Отговори

 1. portos каза:

  Слава Богу! Радвам се, че в публичното се започна истински дебат. Надявам се това да не бъде единствената статия, от тази позиция, по въпроса.

  Все пак не мога „сам срещу целия свят“.

 2. refab каза:

  “ Всъщност според ПОДЕМ предметът „Религия – Православие“ има алтернатива (примерно „Религиознание“) за онези, които не желаят да го изучават.“
  Дали има някой, който би предоставил тук КОНКРЕТНИЯ ТЕКСТ (стига да не е много дълъг-едва ли, и да излиза извън правилата за коментари), който урежда този въпрос? Благодаря!

 3. refab каза:

  Как (КОЙ!) ще плаща на учителите, които ще преподават НЕ РЕЛИГИОЗНАНИЕ? И изобщо, според вас, дали е възможно ИЗОБЩО да се „изобрети“ такъв(справедлив и приемлив) принцип на заплащана на учители по различни религии, при които да е спазено СЛЕДНОТО УСЛОВИЕ: да не става така, че например мюсюлмани да плащат (ЧРЕЗ ДАНЪЦИ) на учители по християнство, А СЪЩО ТАКА И ОБРАТНОТО (помислете, и ще видите, че теоретично, такава възможност съществува!Друг въпрос е степента и на вероятност!)
  Не възниква ли съвсем естествено следният въпрос, а именно за: ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА УЧИТЕЛИТЕ ПО РАЗЛИЧНИ РЕЛИГИИ ОТ СЪОТВЕТНИТЕ РЕЛИГИОЗНИ ИНСТИТУЦИИ??

 4. plamen каза:

  текстовете и на двете концепции – тази на Синода и тази на Обществения съвет, могат да се намерят в секция „файлое“ на този сайт (дълъг бутон отляво), после отивате в „архив документи“ и прескачате на втора страница – и двата документа са във формат pdf.

 5. Idiot каза:

  Надявам се до пет години, когато моят пикльо тръгне на даскало, тези предмети да бъдат вече въведени. Щото сега религията за децата ни са вестници като „Нов фолк“ и всички жълти и клюкарски издания. Затова като питаш малко момиченце „Каква ще станеш като порснеш?“ То ще те фрасне с каменарския чук по главата: „Поп-фолк певица, за да си направя операция за уголемяване на бюста.“ Тези вестници само с това се занимават коя певица има Si в пипни ма тук и там, навсякъде където можеш да се сетиш и коя няма. Това за момиченцата. А за момченцата, списанията от типа „Направи си сам мутант“, където пише за това как да се зъбиш с 36 зъба, как да натрупаш мускули за нула време. Или пък точат лиги по Мира, подканящо – празният `и поглед и нейната орнаментация или пък по непознати момичета със или без беля(ьо).
  Не се заблуждавам, че и след като се въведе предмета „Религия“ ще ги има тези работи, но поне там някъде в някое кътче на ума или душата, ще има някакъв спомен за обратния път към Дома и Истината.

 6. FTR каза:

  Изгубеното ни църковно съзнание е причина, мнозинството от народа ни да не симпатизира на вероучението, а липсата на вероучение води със себе си липса на църковно съзнание…Жалкото е, че и сред някои хора, вярващи и влиятелни, също битува възможността за опълчване срещу дадено решение на свещения събор на епископите – Св. синод. Това може и да действа смиряващо на свещенството, но никак не е от полза за бунтуващия се, а и дава пагубно лош пример. Не може ние, като вярващи, да си позволяваме да джавкаме срещу съборно приети решения, а после да очакваме неориентираните родители да ги подкрепят.
  Относно „ключовия въпрос“ на refab за заплащането: Нека не забравяме, че образованието в България е „непослушното дете“ на Църквата. Та нали с данъците и на вярващите децата учат биология, изцяло построена върху научно компрометираната Дарвинова ТЕОРИЯ, учат безбожни произведения по литература, манипулирана история и т.н.? А и тук става дума за поредната подмяна: предлага се изучаването на „История на религиите“, вместо истинско нравоучение, като срамежливо се хързулва лъжата, че този светски и безбожен предмет ще допринесе за повдигане на нравственото ниво на децата.
  Поздравявам автора на статията, макар тук важат думите: “ … ако Моисея и пророците не слушат, то и да възкръсне някой от мъртвите, няма да се убедят.“(Лук.16:31)

 7. refab каза:

  -по повод на: „Та нали с данъците и на вярващите децата учат биология, изцяло построена върху научно компрометираната Дарвинова ТЕОРИЯ, учат безбожни произведения по литература, манипулирана история и т.н.?“
  А защо БПЦ изобщо не е повдигнала, МАКАР И КАТО ИДЕЯ, въпросът за поне подчертаването на условността на Дарвиновата теория, при изучаването и в училищата!!…
  Автора на статията пише: „…. основната борба на Църквата сега не е срещу „научния“ атеизъм, а срещу светския дух (секуларизма).“
  Според вас и според него, как точно се изразява тази борба, освен с пасивността и мълчанието на престарели свещеници и други, свикнали с традицията на неоткликване или полуоткликване на въпросите на обществото! Да не забравяме и че: „Църквата трябва да извършва АКТИВНА СОЦИАЛНА ДЕЙНОСТ!“ (вж. „Православно догматическо богословие“, Д Митев, стр.152)
  А относно ПРИНЦИПИТЕ НА ЗАПЛАЩАНЕ (на религиозните учители), теоретично и на практика, единствената възможност, за безконфликтно и правилно разрешение на въпроса, вероятно е именно посочения от мен вариант.При него е проблематично само благосъстоянието на изповеданията-т.е. възможността на БПЦ, примерно, да плаща, но предполагам има добри възможности и решения и в тази насока!

 8. refab каза:

  Относно художествените произведения („безбожните“), изучавани в училищата, нещата също са условни и сложни-да вземем например „Майстора и Маргарита“.Той не се изучава в училищата, но традиционно се счита за едно от най-ценните и големи литературни произведения на 20 век, БЕЗ ДА СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ Е СЪС САТАНИНСКИ УКЛОН, и че авторът му-безспорен литературен талант, е градил творчеството си и върху духовна основа от наркоманен тип!Въпрос: Защо единствено в книга на Анатолий Берестов може да се протече богословска критика на този роман?
  Къде е духовното внимание на БПЦ, къде са възможностите за изява, създадени от нея, за интелектуалци с православно -християнска религиозност, които да пишат и да правят обществено достояние такъв тип критика на „безбожни художествени произведения“, ДА ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТ? НЕ СТАВА С ЦЪРКОВНА ПАСИВНОСТ И САМО С РИТУАЛНО СЛОВЕСНИЧЕНЕ!

 9. RSA каза:

  И рече БОГ: „Който се срами от Мене и от думите Ми в тоя прелюбодеен и грешен род, и Син Човеческий ще се срами от него, кога дойде в славата на Отца си със светите Ангели“(Марк. 8:38).

 10. FTR каза:

  Ако сте командир на рота, а срещу вас сипе огън цяла дивизия, бихте ли предприели атака? Или бихте предпочели пасивната защита? Разберете – Църквата ни ОБЕЗПОКОЯВАЩО ПРАЗНА. Активните християни са пренебрежимо малък процент от населението. Останалите не са просто топлохладни спрямо вярата, но и потенциални врагове на Бога. Доказва го проучването, според което доста голям процент бяха против вероучението в училищата. Преди време някой беше пуснал партенката, че се канят да въведат религиозен данък. Нещо от порядъка на десетина лв. годишно, мисля. В предаване на живо се обаждаха зрители… Леле!!! А беше предложено всеки да се определи какъв е и ако заяви, че е атеист, парите да отидат за благотворителност…
  Те на това му викам аз проучване! Ако въведат религиозен данък, колкото годишна винетка, ще има да видим чудо и да се дивим.
  Та…църквата е празна откъм хора, а именно те я съставляват и изпълват с Дейности, вкл. социални.
  А „Майсторът и Маргарита“ въздух под налягане. Харесва се, защото темата се „отърква“ в Църковното учение като прасе в бяла покривка.Няма нужда да убеждаваме съвременните литературоведи в нещо – те са отишли вече в дебрите на постмодернизма и са се огелпили сред драките…

 11. refab каза:

  Ето тук има какво да се поучи българското общество и БПЦ от католическа Италия.Там я има следната възможност:
  Всеки данъкоплатец, по желание може да насочи 0,1% от своите данъци към Католическата черква или към други обществени институции, изповедания!
  Пак обяснявам за да няма неразбрали: италианското общество е взело решение да даде възможност на своите граждани да имат пристрастие към религиозни и други институции, и без да „се бъркат“ допълнително в джоба си, да подкрепят избраните от тях такива! Но за да се стига да подобни решения ТРЯБВА БУДНОСТ, ТРЯБВАТ ИДЕИ, УЧАСТИЕ, АКТИВНОСТ! Защо слагаш акцента само върху миряните? Защо не се замислиш, че не е достатъчно, както отбелязах вече, почти само да се ритуалничи, и да не се участва в живота на страната!? Който от духовниците търси високи молитвени върхове, има добрата възможност да стане монах, дори от типа на исихастите-защо не!Патриарха Максим е на преклонна възраст, но докато беше по-млад какво беше по-различно? Чувал ли го е някой?Преди време, бяха казали за болния Йоан Павел ІІ, че състоянието му на страдание е съответно за един пастир- лично страдание, неотделено от това на онези, за които има духовна грижа! Моите уважения към Патриарха Максим, но аз чух за един голям период от време,почти единствено за големия празничен обяд, който беше дал по случай рождения си ден.., но може и да не съм наясно, да бъркам, да не съм добре информиран….!?

 12. FTR каза:

  „Защо слагаш акцента само върху миряните?“ – питате Вие. Ами защото ние дори и около този термин – „Мирянин“- имаме изкривено разбиране. Вижте какво пише в Типика:sad:http://www.pravoslavieto.com/docs/post/postite_v_BPC.htm#1 ): „Миряни са всички християни, които не са монаси в манастири.“ Т.е. тези, които не са монаси в манастири съставляват онази част от църквата, на която са вменени задълженията, предмет на нашето обсъждане. От двата руски въпроса „Кто виноват и что делать?“, по-градивно е да си зададем втория, а тогава ще се наложи да търсим отговора при нас, а не „по-нагоре“ в йерархията. Ето – дори и концепцията на Синода, най-вероятно е подготвена от богослови извън клира. И точно така трябва да бъде – всички, в единомислие да вършим всичко по силите си, а не просто да търсим сметка, често – разнопосочна, защо нещо, което НИЕ смятаме за добро, ДРУГИ не са направили. Тези будност, идеи, участие и активност само малцината управляващи църквата ли трябва да проявят?! Би било честно, преди да им потърсим сметка, поне три наши конкретни проекта да са отхвърлили…

 13. refab каза:

  Аз мисля, че Вие се шегувате, по-точно използвате израз-хипербола, казвайки:
  „Би било честно, преди да им потърсим сметка, поне три наши конкретни проекта да са отхвърлили…“, трудно ми е да повярвам, че го мислите (буквално)!?

  Що за мантелитет е да проявя някой несъответна свръхзащита на нещо…В подобни случаи би могло да се направят изводи от психологически характер за такъв човек!

 14. FTR каза:

  Ако искате да се занимавате с психология, бихте могли, след като завършите съответното образование, да снемате диагнози срещу пари, които да раздавате на бедните, вместо да сипете обиди по нета. (И ето ви „социалната дейност на Църквата“ към която предполагам, принадлежите!)
  Всъщност, сега ми идва наум, че и аз бих могъл да квалифицирам с психологически термини Вашата идея, Църквата да поеме заплатите на учителите по религия, чиято бройка би трябвало на превишава кратно броя на свещениците. Вместо това просто изтъкнах, че заплатите на всички учители вече са поети от бюджета, пълнен от всички нас. Със здраве.