Тайнството Елеосвещение (Маслосвет)



За Тайнството Маслосвет разказва архимандрит Спиридон (Ходанич).

Отче, мнозина вярващи нямат ясна представа за Тайнството Маслосвет – кога и с каква цел се извършва то. Разкажете ни за него. Какъв е смисълът на това Тайнство?

Тайнството Елеосвещение или Маслосвет, както и всички Тайнства на Православната църква, има евангелски произход и е установено от Самия Господ. В глава 6 от Евангелието от Марка четем: „Като повика дванайсетте, начена да ги разпраща по двама, и им даде власт над нечистите духове… Те тръгнаха и проповядваха покаяние; изгонваха много бесове, и мнозина болни помазваха с елей, и ги изцеряваха“ (Марк. 6:7; 12-13).

При апостол Яков намираме по-конкретно посочване на смисъла на Тайнството Маслосвет: „Болен ли е някой между вас, нека повика презвитерите църковни, и те да се помолят над него, като го помажат с елей в името Господне. И молитвата, произлизаща от вярата, ще изцери болния, и Господ ще го дигне; и ако грехове е сторил, ще му се простят“ (Иак. 5:14-15). От думите на апостола виждаме, че става дума за болен човек, който желае да получи от Господа изцерение от своите душевни и телесни недъзи – милост (гръц. elaia – масло, елей; eleos – милост). При това е важно да се знае, че „молитва, произлизаща от вярата“ трябва да имат не само пастирите, извършващи Тайнството, но и болният, който прибягва към милостта на Господа. С други думи, Божията благодат се дава по мярата на нашето покаяние, сърдечно съкрушение за греховете си, чиста молитва и вяра.

„…Твоята вяра те спаси…“ (Марк. 5:34).

„…Да ви бъде според вярата ви“ (Мат. 9:29).
„…Който се съмнява, прилича на морска вълна, издигана и размятана от вятъра; такъв човек да не мисли, че ще получи нещо от Господа“ (Иак. 1:6-7).

Вярно ли е, че Маслосвет се извършва само над тежкоболни и умиращи?

Можем ли да имаме критерий за това колко тежка е болестта? Няма точни указания за това колко болен трябва да е човекът, за да се извърши над него това Тайнство. Маслосвет се прави и за тежкоболни, и за умиращи, и за страдащи от депресия, униние или отчаяние, тъй като причина за това са най-често неосъзнатите и неразкаяни грехове на човека. Тайнството не се извършва над деца до 7 години и над хора в безсъзнание.

Много често може да се срещне погрешно мнение, битуващо сред хората, че уж Тайнството Маслосвет се извършва само над умиращи. По този начин хората се лишават от тази милост Божия…  Това е влияние на средновековната западна традиция, съществувала до Втория Ватикански събор, когато Маслосветът е бил извършван само над умиращ човек и затова е бил наричан от Католическата църква „последно помазание“. Това понятие „последно помазание“ е проникнало и в нашата Църква през XVII-XVIII в. и дори се е утвърдило за известно време в официалните църковни документи. Едва през XIX в. благодарение на трудовете на св. Филарет Московски това определение за Тайнството е било отменено като несъответстващо на православното разбиране. Мисля, че в наше време едва би се намерил човек, който да може да смята себе си за напълно здрав – както душевно, така и телесно.

Колко често трябва да прибягваме към това Тайнство?

Отговор на този въпрос намираме в Требника на митрополит Петър Могила, където се казва, че в течение на дадено заболяване ние прибягваме към Маслосвет само един път. А ако човек по време на една и съща болест прибягва към Тайнството многократно, то това е проява на маловерие или дори на недоверие към Бога. Трябва да ни е ясно, че и болестите се изпращат на човека заради неговото спасение. Господ като истински Лекар на душите и телата най-добре знае какво е най-полезно за нас. А душевна полза от Тайнството получават всички, които пристъпват с вяра към него.

Как правилно да се подготвим за Тайнството Маслосвет? Трябва ли преди това да се изповядаме и причастим?

Не съществуват специални църковни нареждания относно подготовката към Тайнството Маслосвет, но според наложилата се благочестива традиция в Православната църква преди извършването му се изповядваме и го завършваме с причастяване със светите Тайни Христови. Ако ли пък няма възможност за това или не сме успели да се изповядаме преди Маслосвета, то можем и след това да се изповядаме и причастим.

Трябва ли да пазим свещите, които държим в храма по време на Тайнството Маслосвет?

Относно свещите и маслото, използвани по време на Тайнството, също няма уставни нареждания, но има традиция. Свещите можем да оставим в храма или да ги занесем у дома и да ги палим по време на домашната си молитва. Понякога се случва да чуем такива неща за тези свещи, че просто е чудно как един вярващ човек може да говори такива небивалици. Приказките за това, че свещта била попила болестта и е вредна, трябва незабавно да се отхвърлят като суеверие.
Маслото, което ни дават в храма след Тайнството, може да се използва за приготвянето на храна. С това масло човек може да се помазва и сам по време на едни или други недъзи в домашни условия, нанасяйки го кръстообразно върху себе си.

Съществува мнение, че по време на Тайнството Маслосвет се прощават греховете, за които сме забравили да кажем на изповед. Вярно ли е това?

Има различни мнения по този въпрос. Ако вникнем в смисъла на молитвите в чинопоследованието на светия Елей, ще видим, че всички те са пронизани от мисълта за тясната връзка между телесното излекуване и прощаването на греховете. В Евангелието Господ Иисус Христос, изцерявайки болните, не казва: „Изцерявам те“, а винаги посочва корена на болестта: „Прощават ти се греховете ти“. Но, разбира се, Тайнството Маслосвет не замества Тайнството Изповед. Освен това „забравени“ грехове се наричат онези грехове, на които човек не е придал значение в своя живот и не ги помни поради немощ на паметта, но не и умишлено укритите грехове, които не сме изповядали съзнателно. | Pravlife.org

 

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...