Благословените места в Родопите


 Стенописите в параклиса до черквата "Св. Никола" са възстановени изцяло с дарения на асеновградчаниИзточник: в. Дума

Напоследък повечето българи свързват Асеновград основно с богатите местни сватбени традиции, както и с големия брой фирми за булченски рокли и аксесоари. И нищо чудно – всеки, който преминава през 60-хилядния град вижда десетки рекламни табла на къщи, специализирали се в дизайна на най-хубавото сватбено облекло у нас. Романтичният град обаче се опитва да си изгради и един друг образ – на пазител на многовековно културно-историческо наследство.

А свидетелствата за него изобилстват навсякъде в околността му. За Асеновата крепост знае всеки българин, но не всеки е запознат с уникалните 200 параклиса, 33 черкви и четири манастира, които са запазени в района на града. Освен това само в Асеновград има 42 параклиса, черквите са 9, а манастирите – 4. Именно по тази причина Асеновград вече е известен с името Българския Йерусалим, а околностите му – като Родопската Света гора.

Тя е своеобразен пръстен, изграден от храмове – черкви, манастири и параклиси, които обграждат с духовна мощ града с деветхилядолетна история.

Религиозните средища са разрушавани многократно и от руините им българите упорито са издигали нови постройки, които да пазят вярата. Днес техният труд и жертва намират смисъл във възхищението и преклонението на наследниците им, както и на гостите от целия свят.

За да направи земите около Асеновград още по-достъпни и популярни за туристи, кметското и общинското ръководство е разработило стратегия за развитие до 2013 година. Акцентът в нея е разгръщането на така наречения поклонически туризъм. Кметът Кирил Трендафилов и общинските съветници проявяват завиден ентусиазъм с идеите си как да не оставят българите равнодушни към уникалните археологически, природни и културни дадености на региона. Тъй като не разчитат на средства от местния бюджет, те неуморно кандидатстват за финансиране на проекти от различните европейски фондове и програми. С парите, спечелени по европроект, е направен основен ремонт на първото гръцко класно училище в града. Сега в красивата бяла сграда идват деца, за да учат в неделното християнско училище, гости разглеждат музея на черковна утвар и картинната галерия, местни художници излагат платната си в изложбената зала.

Над 300 хиляди лева пък вече са използвани за спасяване на най-пострадалите обекти от културно-историческото наследство. По проекта, наречен "Родопската Света гора", са възстановени четири храмови камбанарии, ремонтирани са параклиси, запазени са ценни стенописи в градските и околни манастири. За един от тях едва ли има нужда да се прави специална нова реклама. Местоположението и величието на Бачковския манастир са известни за малки и големи. Най-известният духовен храм в Родопската Света гора е и вторият по големина у нас след Рилската обител. Манастирът е основан още през 1083 г. на важен поклонически път към Атонската Света гора. Той е забележителен и с художественото си богатство и духовната сила. Три са черквите в него – "Св. Богородица", "Св. Николай" и "Св. Архангели", а в рамките на комплекса е разположена и Костница, която е паметник на църковното и архитектурно изкуство. Най-притегателната мощ на манастира за богомолците обаче остава чудотворната икона на Св. Богородица от 1311 г. Всяка година в понеделник след Великден тя предвожда литийно шествие до местността Клувията.

И друг път в Родопската света гора е утъпкан от стотици хиляди богомолци, търсещи духовно и физическо изцеление – местността Кръстова гора. В навечерието на Кръстов ден – 14 септември,  поклонници от близки и далечни кътчета идват да се молят за здраве и благоденствие по време на ежегодното нощно бдение на Кръстова гора пред новопостроената църква "Покров на Пресвета Богородица". В местността има и останки от опожарения през 1670 г. Троицкия манастир.

Останалите манастири в т. нар. пръстен около Асеновград са по-малко известни за повечето нашенци, но и те не отстъпват с великолепните доказателства за старата религиозна архитектура и зографско изкуство. Един от тях е манастирът "Св. Кирик и Юлита и Св. Параскева", който се намира на хълма над с. Горни Воден. Комплексът е повлиян от стила на Бачковския манастир. Освен катедрална черква той обхваща манастирски сгради, аязмо и параклис. Голяма част от иконите в храмовете са дело на Захари Зограф. Въпреки че в "Св. Кирик и Юлита и Св. Параскева" няма монаси, черквата там е действаща.

Точно преди 150 години в Родопската света гора е основан друг уникален манастир – Араповският "Св. Неделя". Той е създаден до аязмо от йеромонах Софроний и освен това е единственият манастир в България, построен по време на турското владичество. Фреските на черквата "Св. Неделя" са изработени в средата на ХIХ век от Алекси Атанасов и Георги Данчов Зографина. Стенописите са отлично съхранени и впечатляват с ярките си цветове.

Три пъти изравняван със земята и три пъти издиган, и днес се крие в родопската планина Мулдавският манастир. Той е основан по време на Втората българска държава и е чудесен образец на възрожденското изкуство. Разположен е по земи, които са били тракийско светилище в древността. Стенописите пък се сравняват по великолепието си с тези на Бачковския манастир. В миналото манастирът е имал голяма библиотека, но книгите не са запазени. Едно от най-ценните кътчета на светата обител е скривалището, където е отсядал дякон Васил Левски.

Със съдействието на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...