Светините в Севлиевско


Източник: община Севлиево

Светините в Севлиевско представят няколко исторически епохи. Най-ранните паметници са от времето на ранното средновековие и имат голяма историческа стойност.

 

Археологическият музей на открито "Средновековен град и крепост Хоталич" е на 4 км северозападно от гр. Севлиево. Предшественик е на съвременния град. Създаден е в края на Х век върху основите на по-ранно византийско селище. Мощна крепост е отбранявала проломът на р. Росица от нападения на варварски племена от север и византийски войски от юг. Високи и здрави крепости стени и кули с 5 порти са обграждали площ от около 15 дка, където населението на града се укривало при опастност. Самият средновековен град се е състоял от 4 квартала с масивни каменни постройки – църкви, жилища, работилници. Обектът се поддържа от Община Севлиево и историческия музей като място за посещение.

В района на Севлиево се намира Батошевският мъжки манастир "Успение на Пресвета Богородица". Това е средновековен ставропигиален манастир. Възстановен е през 1836 година от севлиевски дарители, с красива каменна църква и олтар с икони на Станислав Доспевски и Захари Цанев. Олтара с дърворезба е дело на тревненски резбари – едно от най-добрите им творения. Реставриран от НИПК през 1970г., а през 2004 година тук е извършен основен ремонт на пътя към него по програма ФАР. манастирът е регистриран като архитектурно-исторически и художествен паметник на културата от национално значение.

 

Батошевският девически манастир „Въведение на Пресвета Богородица" се издига в центъра на с. Батошево – Севлиевска община, на 16 км от Севлиево. Той съществува от 40-те години на ХІХ век като метох , а от началото на ХХ век е самостоятелен манастир. В църквата има икони на Станислав Доспевски. Манастирът е известен с чудотворната си икона на Пресвета Богородица.

Църквата "Свети Пророк Илия" в гр. Севлиево e паметник на възрожденското изкуство.
Намира се в централната част на града. Датира от края на ХVІІ век, преустроена и разширена през 1834г. Иконостасът представлява един от шедьоврите на тревненските резбарска и иконописна школи. Иконостасът е регистриран като паметник на културата от национално значение.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...