Англикански епископ се обяви срещу мултикултурността



 

MIGnews.com

За християнството е все по-трудно да запази своя предишен статус във Великобритания заради модната философия на мултикултурността, отбелязва епископът на Рочестър Майкъл Назир–Али. Той е единственият азиатец сред англиканските епископи.

“В течение на непълни 50 години от общество, признаващо за своя основа християнските ценности, британското общество се превърна в такова, което политиката и медиите все по-често наричат мултикултурно”, отбелязва епископът в статията, публикувана в ежедневника “Сънди Телеграф”.

По мнението на епископа, причина за обществените промени е масовата емиграция от бедните страни на Африка, Азия и Карибските острови и стремежът към асимилация на на пристигналите, въз основа на философията за мултикултурността. Последната говори за това, че на хората трябва да се помогне, за да могат да живеят в особено общество, където ще могат да спазват своите обичаи и да общуват на родния си език.

“Това обществено явление съпътства зараждането на ислямския екстремизъм в света. Едно от следствията на мултикултурния модел е растящото отчуждение на ислямската младеж (от числото на емигрантите) на новото място, където са се преселили семействата на тези млади хора.”

Епископът обръща внимание на факта, че представителите на други раси и етноси се сблъскват със заплахата от физическа разправа, ако живеят или работят в общини, където преобладава строга мюсюлманска идеология.

Това означава, продължава Назир-Али, че във Великобритания се формират райони с доминиращо ислямско население, където представителите на другите религии се чувстват не само чужди, но и се сблъскват с враждебност.

“Ако не са църквите, където се молят чернокожите християни (от Карибските острови и Африка) и напливът от емигранти от Източна и Западна Европа, съхраняването на християнството в много градове на Англия би било невъзможно”, подчертава отец Али.

Съгласно запитването, организирано от Синода на църквите на Англия, 80 % от запитаните смятат, че правителството на Великобритания проявява недостатъчна активност за поддържане статуса на англиканската вяра в обществения живот, а 63 % са изразили опасение, че още в това поколение ще настъпи отделяне на църквата от държавата. В момента глава на Англиканската църква е монархът, а сега това е кралица Елизабет ІІ.

В своето послание в “Сънди телеграф” епископът казва, че вижда сериозна и реална мюсюлманска заплаха за Великобритания, която идва от страна на крайно десни ислямисти.

Епископ Назир-Али, който е роден в Пакистан, предупреждава, че в настоящия момент се правят сериозни опити да се придаде на Великобритания “по-ислямски характер”. Това се прави например с масовия призив към молитва, с широкото използване на законите на шириата, а също и с внедряване на правова система, която се основава на Корана в районите, заселени от мюсюлмани.

Като критикува правителството за неговата имиграционна политика, довела до масов приток на хора от други конфесии, епископът обвинява кабинета за “романтичната философия на мултикултурализма”, която на практика води до дълбоко социално разделение. Що се отнася до министрите на кабинета, те, по мнението на епископа са „напълно лишени от морална и духовна далновидност”.

Превод: Дария Захариева

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...