Братята Кастро бяха наградени с църковни ордени на РПЦ


Кубинският лидер Фидел Кастро и брат му Раул бяха наградени с ордени на Руската православна църква заради приноса им за построяването на православна катедрала в Хавана, съобщава агенция Интерфакс.

Наградите бяха връчени на Раул Кастро от председателя на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия митрополит Кирил. Това стана в сградата на Държавния съвет по време на срещата на ръководителите на Куба с делегацията на Руската църква, проведена в рамките на Дните на Русия в Латинска Америка.

В указа, подписан от патриарх Алексий II, се казва, че Раул Кастро е награден с ордена "Св. княз Даниил Московски" заради помощта му за строителството на руския православен храм "Св. Богородица Казанска" в кубинската столица. Подобни са мотивите за награждаването и на брат му Фидел Кастро. Храмът, посветен на Казанската икона на Света Богородица, беше тържествено осветен днес от митрополит Кирил. Коментатори в руския печат отбелязват, че строителството на катедралата в Хавана, проектирана в традиционен руски стил, е недвусмислен знак за желанието на РПЦ да засили присъствието си в Южна Америка.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...