Византийска църква открита в древна Тивериада



Източници: Ambassade d’Israël en France, Le Vif

Църквата, открита наскоро от израелски археолози, датира от ІV-V век, многоцветният й мозаичен под изобразява геометрични мотиви и кръстове, един от които в медальон с монограмите алфа и омега. Разчетен е бил също така надписът на старогръцки „Господи, пази душите на Твоите раби…” Това е най-старият християнски храм, открит досега край Генисаретското езеро. Останките от църквата са намерени в близост до други обекти, сред които една базилика, обществена баня, улици и едноетажни сгради.

Археолозите, провеждащи разкопките смятат, че църквата е била построена преди 427 година, тъй като през тази година е прието правило да не се изобразява кръстният знак по подовете на храмовете, за да не бъде тъпкан с крака. „Наличието на толкова много кръстове по пода потвърждава, че датират от период преди тази забрана”, смята археологът Моше Хартал.

Изследователите са били изненадани от това, че останките от древната църква се намират в сърцето на еврейския квартал Хамат в Тивериада. Според тях откритието оборва схващането, че евреите са пречели на християните да строят свои молитвени домове в центровете на града.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...