В Санкт Петербург и Кронщад се проведоха тържества, посветени на свети Йоан Кронщадски


В началото на 2008 година в Кронщад и Санкт Петербург се проведоха ежегодните тържества, посветени на свети праведни Йоан Кронщадски.

Хиляди чудеса са извършени от Бога по неговото молитвено застъпничество приживе, хиляди чудеса се извършват и днес по молитвите на светеца.

Традиционен център на тазгодишните празници е манастирът “Свети Йоан Рилски чудотворец”, обител издигната от праведника в чест на небесния му покровител – преподобни Йоан Рилски. В този манастир почиват мощите на великия пастир.

На 2 януари, когато Руската църква чества годишнината от успението на свети праведни Йоан Кронщадски, в манастира са присъствали хиляди хора, дошли от всички краища на Русия.
В навечерието на празника при мощите било донесено копие на иконата “Аз съм с вас и никой не е против вас” – чудотворния образ на Пресвета Богородица, пред който праведникът се молел през размирната 1905 година, по време на Руско-японската война.

Тържества във връзка с деня на паметта на чудотвореца са се провели и в Кронщад, съобщава информационният сайт “Руска линия”. Повторно осветен след реставрацията си е бил параклиса над гроба на майката на праведни Йоан – Теодора Власевна. В къщата-музей на светеца през първите дни на годината хората не спрели да прииждат на поклонение. Поклонници изпълвали градината, балкона и предверието на къщата-музей през целия 2 януари.

В Леушинското подворие в Санкт Петербург – една от обителите, за които свети Йоан особено се грижел се състоял кръстен ход, на който била посрещната иконата на праведника, нарисувана за руския Пантелеймоновски манастир на Света гора. Светецът никога не е бил в Атон, но благославял много свои духовни чеда да заминат за Света гора, където да се подвизават и спасяват. В руския манастир на Света гора като светиня се пазят и празнични богослужебни одежди, с които свети Иоан е служил. Иконата била занесена с кръстен ход до жилището на светеца, където я осветили.

Известно е, че свети Йоан многократно е подпомагал светогорската обител със средства, за да бъдат построени допълнителни манастирски сгради. Има и запазени писма на атонски братя до праведника, в които те му задавали духовни въпроси. На Света гора почитали светеца като техен духовен баща и събрат. Именно тук, през 1932 година бил съставен и отслужен първия акатист на светеца, много преди официалната му канонизация. С архиерейско благословение монасите го четяли в своите килии и се молили за възраждането на Русия, която по това време била раздирана от най-страшните безбожни гонения. В днешно време първият акатист на свети праведни Йоан Кронщадски е преиздаден с благословението на манастира “Св. Вмчк Панталеймон” и се разпространява в цяла Русия.

Очаква се 2009 година да бъде обявена за годината на свети Йоан Кронщадски, защото тогава се навършват 100 години от успението на великия пастир и чудотворец.

По материали на pravoslavie.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...