Голям пожар избухна в емблематичната катедрала „Нотр Дам“ в ПарижГолям пожар избухна в катедралата „Нотр Дам“ в Париж, съобщават световните медии. Пламъците са обхванали покрива на катедралата. Часове след началото на пожара е рухнала и кулата, извесна като стрелата.

Районът около сградата е отцепен, а пожарникарите продължават да се борят с огнената стихия.

Пожарът е започнал около 18.50 ч. местно време. По първоначални данни предполагаемите причини са свързани с ремонтни дейности, извършвани в храмовата сграда.

Злополучното събитие се случва през Страстната седмица за Католическата църква, когато западните християни се подготвят да посрещнат празника на Христовото Възкресение.

„Сърцето и историята на Париж горят пред очите ни“, бе коментарът на Ришар Феран, председател на Националното събрание на Франция.

Строежът на емблематичната парижка катедрала, посветена на Божията майка, започва през XII век и продължава около 200 години. Тя е шедьовър на готическата архитектура и величествен символ на Париж, посещаван ежегодно от около 13 милиона души.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...