Завършена е реставрацията на стълбата, по която Христос е вървял към съдилището на Пилат


Източник:  Седмица.ru

В Рим е приключила реставрацията на стълбата, по която Господ Иисус Христос е вървял към съдилището на Пилат Понтийски. Светинята е пренесена във Вечния град през далечния IV век и е била пазена в Папския дворец срещу базиликата на Свети Йоан Предтеча на Латеранския площад.

По време на реставрацията, специалистите разбират, че значението на светинята не е повлияло на някои туристи, защото върху реликвата на няколко места имало залепена дъвка за балончета.
Двадесет и осемте мраморни стълби, обрамчени с дърво, се считат за свещени и на посетителите се разрешава да ги изкачват само на колене. Застанал на колене, поклонникът лесно може да види петната по дървената част на стълбата, за които се смята, че са следи от Кръвта на Господ Иисус Христос.
Най-много средства за реставрацията на голямата светиня е отделила американската Getty Foundation – повече от 300 хиляди лири стерлинги.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...