Митрополитът на Клуж в защита на преподаването на религия в училищата


Източник: catholica.ro

Митрополитът на Клуж, Румъния, Негово Високопреосвещенство Бартоломей се обяви против кампанията “Солидарност за свободата и знанието”, която чрез един нелеп документ изисква прекъсване преподаването на религия в училищата, твърдейки, че това е “систематичното погазване на правото на свободна мисъл, на знание и вероизповедание на децата”, претендирайки, че по този начин “искаме да помогнем (…), изповядвайки толерантност и защитавайки човешките права”.

Тълкувайки евангелското послание от Притчата за сеяча (Лука 8:5-15) и отбелязвайки, че посявайки в невинното дете добро семе, ще имаме добър плод, митрополитът на Клуж не прие твърденията на хората, обявили се против преподаването на религия. Знае се, че навсякъде училищата са атакувани от изкушенията на тютюна, алкохола, дрогата, ранния сексуален живот, вулгарния език и отклоненията в поведението. Единствените институции, които са способни да се справят с всичко това са семейството и училището. Според митрополит Бартоломей “всяка една религия учи детето единствено на добро, помагайки му да се справи със злото”. И след като Иисус Христос казва: “Оставете децата да дойдат при Мене” – излиза, че едва ли не хората, които искат да се спре преподаването на религия в училищата, казват: „Спрете оранта и хербицидите и оставете бурените да обгърнат децата ви”.

Негово Високопреосвещенство митрополит Бартоломей се обявява не толкова против желанието на бунтуващите се, а на лекотата, с която Министерството на образованието и науката и Инспекторатът в Клуж вземат под внимание исканията на тази кампания, без да вземат под внимание, че Законът за образованието (№ 84/1995) е напълно ясен: “Плановете на началното, гимназиалното и професионално образование включват религията като учебна дисциплина”. Този закон предвижда, че ученикът със съгласието на родителите си или настойниците си е свободен да избере като обучителен курс религията или вероизповеданието си. Още повече – ученикът е свободен да не посещава такива часове, ако няма желание. Къде е тук принуждението? Къде са родителските или ученическите оплаквания?

Като финал на протеста си митрополит Бартоломей заяви:

“Когато един безумец хвърли камък във водата, и десет мъдреци не са в състояние да го извадят”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...