Завърши срещата на предстоятелите на православните църкви в Шамбези


Chambésy

Предстоятелите на поместните православни църкви, лично участвали в срещата в Шамбези

На вчерашния 27 януари приключи Срещата на предстоятелите на поместните православни в Шамбези, Швейцария. Предстои решенията, които са взети от предстоятелите относно очаквания Всеправославен събор, да бъдат официално обнародвани.

Едно от решенията, които и Православие.БГ съобщи преди няколко дни, е, че Съборът няма да се проведе в Истанбул, както се планираше, а в Крит. Решението за тази промяна е взето поради усложнената геополитическа ситуация към настоящия момент, както и поради преценката на предстоятелите, че Съборът е по-подходящо да се проведе в православна страна, съобщава Basilica.ro.

Всеправославният събор ще се проведе между 16 и 27 юни 2016 г. в сградата на Православната академия в Крит. На Петдесетница – 19 юни, в катедралния храм „Св. Мина“ в Ираклио (Ираклион), най-големия град и център на остров Крит, ще бъде отслужена съборна св. Литургия на предстоятелите на православните поместни Църкви. Празничното богослужение ще бъде свидетелство пред света за единството и братството на Православието.

По време на срещата в Шамбези бяха одобрени няколко основни теми за обсъждане, които да влязат в дневния ред на предстоящия Събор. Това са: православната диаспора; автономията и нейното провъзгласяване; значимостта на поста и неговото спазване в съвремието; връзките на Православната църква с останалия християнски свят и мисията на Православната църква в съвременния свят”.

Също така, бе приет и Правилник за организацията и дейността на Всеправославния събор. Този правилник съдържа 16 члена и в него се включват дефиниране на понятието Всеправославен събор, определяне на структурата му, какви са задълженията на председателя на Събора, както и много други практически аспекти, като например отправянето на покани към други християнски представители извън Православната църква и международни организации да присъстват като наблюдатели.

Chambésy

Обща снимка от срещата в Шамбези: участниците в църковните делегации, начело с предстоятелите

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...