Избран е новият сръбски патриарх



Негово Високопреосвещенство митрополитът на Загреб и Любляна, д-р Порфирий (Перич), беше избран днес за 46-ти патриарх на Сръбската православна църква.  Камбаните на храма „Свети Сава“ забиха няколко минути преди 16 часа, за да оповестят новината.

ДОСТОЕН!

Архиерейският събор

Светият архиерейски събор на Сръбската православна църква започна днес, на 18 февруари 2021 г., със света архиерейска литургия в катедралния храм „Свети Сава“ в Белград. В съслужение и молитвено присъствие преди началото на работнаната част архиереите отслужиха панихида на гроба на сръбския патриарх Ириней. Изборното събрание се проведе в криптата на  храма „Свети Сава“ , в съответствие с  устава на Сръбската православна църква и църковния канон. Събитието протече без медийно присъствие.

 

 

 

 


Новоизбраният архиепископ на Печ, митрополит на Белград и Карловац и сръбски патриарх г-н Порфирий (Перич) е роден на 22 юли 1961 г. в град Бечей в областта Войводина в Сърбия, който се намира на десния бряг на р. Тиса. При Светото кръщение родителите му – Радивой и Радойка, му дават името Првослав. Основно образование е завършил в градчето Чуруг, а средно в гимназията “Йован Йованович Змай” в Нови сад.

Монашеско пострижение в малка схима приема на Томина неделя през 1985 г. в манастира Високи Дечани, воден под мантия от своя духовен отец иеромонах (сега Бачки епископ) Ириней (Булович).Дипломира се в Богословския факултет на Белградския университет през 1986 г. На следващия ден – празника Свети Дух, в манастира “Света Троица” в Мушутище в Косово, близо до Призрен (построен през ХІV век, разрушен от бомбардировки през 1999 г.) е ръкоположен в чин иеродиакон от тогавашния Рашко-Призренски епископ (сега Патриарх сръбски) Павле.

След това отива на следдипломна богословска квалификация по Свещено Писание на Новия Завет в Атина. Връща в Сърбия на 23 септември 1990 г. и с благословението на Бачкия епископ Ириней отива в манастира “Свети Архангели” в Ковиль. На Архангеловден – 8 ноември същата година е ръкоположен в чин презвитер.

В манастира се събират много послушници, той започва да се разраства и епископ Порфирий е назначен за негов игумен. Той живее в манастира, но изнася много богословски лекции от различни катедри, като специално се насочва против различните деструктивни верски секти, които нахлуват в Сърбия. В същото време ръководи духовно много млади светски хора. Заедно с група експерти: психолози, лекари, криминолози, социолози, епископ Порфирий основава гражданско сдружение, което се занимава с ресоциализация на жертвите на разрушителни религиозни секти и култове. В продължение на десетилетие епископът е не само председател на Управителния съвет, но и истински вдъхновител на Хуманитарен фонд, който осигурява стипендии за голям брой надарени и бедни студенти, независимо от религиозните и национална принадлежност.

На редовно заседание на Светия архиерейски събор на Сръбската православна Църква в Белград на 1 май 1999 г. е избран и хиротонисан за Егарски епископ при Бачката епархия. През 2004 г. успешно защитава докторска дисертация в Богословския факултет на университета в Атина на тема “Възможностите за познаване на Бога според апостол Павел по тълкованието на свети Иоан Златоуст”. Професор е по пастирска психология в Богословския факултет на Белградския университет.

Избран е за Митрополит на Загреб и Любляна на 13  юли 2014 година.

Източник: Информационна служба на Сръбската православна църква

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...