Руснаците не вярват на Дарвин, сочи проучване



altКъм концепцията за божественото сътворение на света (креационизъм) се придържат 44% от руснаците, а към Дарвиновата теория на еволюцията – само 35%, съобщи  руската информационна агенция „Интерфакс“ в петък, позовавайки се на данни, събрани от Всеруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ).  

Според направеното от ВЦИОМ социологическо проучване, към Дарвиновата теория се придържат преди всичко столичани (55%), невярващи (54%) и високообразовани респонденти (45%), а към креационизма – селяни (50%), вярващи и нискообразовани руснаци (48% и 50% съответно).

При това социолозите отбелязват, че руснаците не споделят напълно нито постулатите на креационизма, нито постулатите на дарвинизма. Повечето участници в проучването признават такива идеи на теорията на Дарвин, като непрекъснатото развитие на живия свят и естествения отбор (63%), а също и това, че възрастта на Земята съставлява няколко милиарди години (71%).

С предположенията на креационистите, че човекът е сътворен от Бога, са съгласни 48% от руснаците, с това, че светът изначално е бил съвършен и става хаотичен с времето – 49%, и че всички изменения на Земята стават под влияние на глобалните катастрофи, една от които е Всемирният потоп – 62%.

Гледищата на “дарвинистите” и “креационистите” в Русия се различават принципно само по въпроса за произхода на човека: първите смятат, че homo sapiens и маймуната имат общ прародител (77%), а последните са убедени в божествения произход на човека (86%). Повечето креационисти вярват в първоначалното съвършенство на света (58%), а дарвинистите нямат общо становище по този въпрос (43%).

По останалите проблеми привържениците на Дарвиновата теория и креационистите нямат сериозни различия. Повечето от тях признават съществуването на естествен отбор (77% от „дарвинистите“ и 52% „креационистите“), промените в света поради влиянието на глобални катастрофи (съответно 57% и 69%). Към идеята, че възрастта на Земята съставлява милиарди години, се придържат 80% от „дарвинистите“ и 69% от „креационистите“.

Възгледите на вярващите и невярващите руснаци съвпадат в редица случаи: повечето и от двете групи признават непрекъснатото развитие на света по законите на естествения отбор (съответно 61% и 75% ), влиянието на глобалните катастрофи (в частност на Всемирния потоп) върху Земята (съответно 64% и 49%) и милиардния възраст на планетата (съответно 72% и 74%).

Проучването на ВЦИОМ се проведе на 20-21 ноември сред 1600 души в 140 населени места в 42 области и републики на Русия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...