Излезе XI-ят том на Православната енциклопедия


Източник: www.sedmitza.ru

В сградата на Академията на Генщаба в Москва мина представянето на поредния том от многотомния църковно-научен проект на Руската православна църква "Православна енциклопедия". На представянето присъстваше Негово светейшество руския патриарх Алексий, който говори пред събралите се духовни лица, преподаватели, студенти и журналисти.

Фундаменталното многотомно издание «Православна енциклопедия» включва систематични сведения за всички сфери на църковния живот, както и за основните въпроси на държавата, правото, политиката и културата. Единството на цялостния православен мироглед и последните достижения на хуманитарното знание придава на изданието универсален характер.

Енциклопедията, чиято потребност Руската църква усеща още в средата на XIX в., е обединила усилията на крупни църковни и светски учени, както руски, така и зад граница. В проекта участват всички поместни православни Църкви. Изданието е под общата редакция на Негово светейшество патриарх Алексий и под патронажа на руския президент Владимир Путин.

Издаването на Православната енциклопедия започна през 2000 г. в чест на двухилядолетния юбилей на Рождество Христово. Очаква сe, че общият му обем ще състави около 30 тома голям формат, с тираж 40 хиляди екземпляра. Енциклопедията ще съдържа повече от 70 хиляди статии. Всеки том ще съдържа около хиляда цветни и черно-бели илюстрации и карти. Очаква се изданието да бъде напълно завършено през 2015 г.

Основно внимание енциклопедията посвещава на историята на Руската църква (около 20 хиляди статии) и другите поместни православни Църкви (около 25 хиляди статии). Вселенското Православие е представено от материали за светците, в това число и на новомъчениците, пострадали през XX в., статии за Всленските и Поместните събори, архиереите, епархиите, манастирите, мисионерските центрове, паметниците на църковното изкуство и християнската литература. Особено място заемат материалите, посветени на Православието през XX в. и неговото положение в днешния свят.

През 2004 г. на XVII Московска международна книжна изложба-панаир Православната енциклопедия бе призната за най-добро енциклопедично издание на годината. Изданието е официално препоръчано от Министерството на просветата на Русия като учебно помагало за студентите във висшите учебни заведения.

Превод: Андрей Керезов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...