Изявление на Вселенската Патриаршия относно избора на Амфиполския епископ ВасилийИзточник: ec-patr.gr

Изявление на Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия относно избора на Негово Преосвещенство Амфиполския епископ Василий.

Светият и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия по време на своята сесия, проведена на 8 юни 2006 г., ръководена лично от Негово Светейшество Вселенският Патриарх Вартоломей, разгледа преминаването на Сергиевския епископ Василий към Вселенската Патриаршия. Взимайки предвид канони 9, 17 и 28 на ІV Вселенски събор, Светият и Свещен Синод единогласно реши да приеме под своята юрисдикция гореупоменатият епископ и да го въдвори в патриаршеската ексархия на православните по руски обред в Западна Европа, намираща се под юрисдикцията на Вселенската Патриаршия.

Негово преосвещенство епископ Василий беше назначен за помощник на Негово Блаженство Архиепископа на Западна Европа г-н Гавриил, като по искане на самия него му бе отдадена титлата на някога процъфтялата с духовни постижения Амфиполска епископия. И като такъв той бе назначен за служение на православните християни във Великобритания, желаещи да се намират под юрисдикцията на Вселенската Патриаршия.

Превод: Светослав Риболов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...