Каноничният статут на епископ Василий Осбърн окончателно уреденИзточник:
SOP

Проблемът, възникнал след преминаването на епископ Василий (Осбърн), бивш временен администратор на диоцеза на Московската патриаршия във Великобритания, към юрисдикцията на Вселенската патриаршия е „окончателно разрешен”, е заявил на 29 март 2007 година митрополит Кирил Смоленски, председател на Отдела за междуцърковни отношения на Московската патриаршия.

Пред журналисти в Москва той е коментирал решенията на събранието на Светия Синод на Руската православна църква, състояло се на 27 март. Митрополит Кирил е подчертал, че „каноническото неразбирателство” между двете църкви е приключило. На последното си събрание, Светият Синод е взел решение да изпрати на вселенския патриарх, съгласно изразеното от него искане, „личното досие” на епископ Василий, към което е било приложено, „според установения обичай”, както е уточнил митрополит Кирил, писмо, с което се дава каноничен отпуст на епископ Василий.

„Проблемът възникна, тъй като епископ Василий премина към юрисдикцията на Константинополската патриаршия по собствено усмотрение, без да бъде поканен и без съгласието на Московската патриаршия”, – е обяснил митрополит Кирил, цитиран от агенция Благовест-инфо. Той е допълнил следното: „Днес Константинопол поиска досието на същия, досие, в което според установения обичай, е внесено и отпустното писмо. Това означава, че Московската патриаршия дава на епископ Василий каноничен отпуст”.

Въпреки констатацията, че „конфликтът в каноничен план е приключил”, и макар според него да остава „за съжаление, горчивина в човешки план”, митрополит Кирил е отбелязал: „Оставяме епископ Василий да си тръгне и отсега нататък той представлява легитимно Константинополската патриаршия. Занапред ще можем да извършваме съвместни богослужения с него”. Той е уточнил също, че решението е станало възможно благодарение на двустранната среща между представителите на Константинополската и Московската патриаршии, състояла се на 23 януари тази година, в Православния център в Шамбези близо до Женева. (SOP)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...