Кинотисът на Света гора все пак ще изпрати двама свои представители за интронизацията в Киев, след първоначалния си отказНа 28 януари 2019 г. Свещеният Кинотис на Света гора на своя извънредна сесия е взел решение да откаже искането на Вселенския патриарх Вартоломей светогорските манастири да изпратят делегация за участие в интронизацията на предстоятеля на новосъздадената “Православна църква в Украйна” – “Киевския митрополит” Епифаний Думенко, която ще се извърши на 3 февруари в киевската катедрала „Св. София“, съобщава гръцкият сайт Ромфея.

От 20-те атонски манастири само 7 са гласували за приемане на предложението на патриарх Вартоломей. По информация на Ромфея решението на светогорската манастирска общност е обезпокоило силно патриарх Вартоломей, тъй като с това светогорците показват, че не признават новата украинска църковна структура, създадена от две разколнически групировки под ръководството на президента на Украйна Порошенко.

Все пак след този отказ, по молба на патриарх Вартоломей, е било взето решение двама игумени на светогорски манастири да се включат в църковната делегация за интронизацията в Киев – това са игуменът на Ватопедския манастир архим. Ефрем и игуменът на манастира „Кнесофонт“ архим. Алексий. | romfea.gr, spzh.news

 

Превод: Андрей Романов

Please follow and like us:

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ:

Споделете в социалните мрежи