Колоквиум, посветен на Тертулиан, се проведе в Тунис



Info
Tunisie

„Тертулиан и религиозният живот в римско-християнска Африка по времето на Картаген: ІІІ – VІ век” беше темата на международен колоквиум, който се откри в понеделник в Тунис по инициатива на катедрата „Бен Али” за диалог между цивилизациите и религиите в партньорство с епископията в Тунис (Римокатолическа църква – бел. прев.).

Двудневният колоквиум е научна и културна проява, чиято цел бе да насърчи междурелигиозния диалог и да запознае с историческите корени на Северна Африка.

Бяха изнесени няколко доклада на следните теми: „Тертулиан и градския живот в Римска Африка”, „Религиозната свобода у Тертулиан”, „Свети Августин и духът на Картаген”.

Председателствайки откриването на проявата, Мхамед Хасин Фантар, завеждащият катедрата „Бен Али” за диалог между цивилизациите и религиите, подчерта значимостта на колоквиума, претендиращ да бъде израз на отвореност, обмен и диалог, на себепознание и признаване на другия с взаимно зачитане на различията.

Той посочи по този повод, че Тертулиан, син на Нумидий, е един от основателите на картагенската и африканска Църква. Въпреки това, той си остава слабо познат в страните от Магреба и често недооценен извън тях.

Чрез делото му – добави Фантар – може да се оцени приноса на римската провинция Африка за християнския свят. Тертулиан е водеща фигура в „епоха, когато религиозната, философската и антропологичната палитра на Средиземноморието разтваря обятията си за едно верую, показало се необичайно, завладяващо, въпреки препятствията и заплахите, стигали понякога до смърт”.

Клод Лепеле, преподавател по римска история (Франция), изнесе лекция на тема: „Тертулиан и изворите на християнството в Африка”. Той посочи, че християнството се заражда и развива на Изток (Палестина, Сирия, Мала Азия, Египет). Разпространението му на Запад е бавно. В Рим и Лион то дълго време е ограничено в гръкоезични емигрантски общности от Изток. Именно в Африка – добави той – се заражда западното християнство и оттам първата латиноезична западна църква.

Картагенецът Тертулиан е най-древният латински християнски писател. Той ни открива една динамична и многобройна църква, разпространена из цяла Северна Африка от края на ІІ и началото на ІІІ век.

Тертулиан е един задълбочен и оригинален мислител, дълбоко белязал западното християнство. По-късно това се случва и с други африканци – свети Киприан, след него и свети Августин – обясни още Лепеле.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...