Крим отбеляза празника на една от най-големите си светини


Източник: Пресслужба на УПЦ

6 ноември е празникът на една от най-големите кримски светини – иконата на Божията Майка «Всех скорбящих Радост». В симферополския Свято-Троицки женски манастир, където се пази иконата, бе отслужено тържествено богослужение.

Историята на новопрославената чудесна икона е следната. През 1998 г. жителката на село Первомайское Теодосия Денисенко пожертвала в селския храм икона на Божията Майка – неясно, тъмно, слабо различимо изображение на малка дъска без обков. Настоятелят на храма сложил подарената икона в олтара. След две седмици, на празника Успение Богородично, бившата стопанка не могла да познае своя подарък – толкова ярък и наситен станал образът.

Специалната комисия от свещенослужители и миряни – художници, учени, краеведи – установила, че иконата не е била реставрирана. На иконата Богородица е изобразена без Младенеца. Тя е скръстила молитвено ръце, големите й очи са печални, нежна руменина покрива страните й. Живописта е безискуствена, но изображението е трогателно и проникновено.

Иконата няма аналози, или поне те не са известни. Ясно показалият се надпис гласи: «Образ на Пресветата Богородица Скърбяща». В списъците на Богородичните икони няма икона с такова име. Наистина в гръцкия Преображенски манастир на Метеора има икона от XI век на Скърбящата Богородица, но тя се различава чувствително от кримската.

Комисията единодушно стигна до извода: иконата се е обновила без външна намеса. През 1999 г. тя обиколи целия полуостров, ставайки наистина общонародна светиня. По времето на обиколката имаше случаи, когато иконата се покриваше с капчици благоуханно миро. Днес светинята е над Царските двери в Свято-Троицкия женски манастир, където на 5 и 6 ноември станаха тържествени богослужения. Божествената литургия бе оглавена от Симферополския и Кримския митрополит Лазар.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...