Лик на Христос върху скала привлича поклонници от цяла Русия



Множество вярващи се стичат, за да видят с очите си лика на Спасителя върху една от планинските скали в Карачаево-Черкесия, Северен Кавказ, съобщава руският вестник Труд. Смята се, че огромното изображение е създадено през ІХ век, тоест още преди покръстването на Русия.

Първите хора, които са го видели през 1999 г., са двама братя, местни жители. Ловувайки в дивата планинска местност, те забелязали "нещо като икона", но решили да не казват на никого и пазили тайната цели четири години. В края на краищата братята признали пред археолозите, че са виждали лика, но не се съгласили да посочат конкретното място, ограничавайки се само с неопределено махване с ръка към една от планинските вериги.

След дълго търсене археолозите най-после открили "иконата", висока 8 метра и широка 2,5 метра. "Върху отвесната скала се белееше ликът на Иисус Христос – разказва Анатолий Демаков, един от участниците в експедицията. – Под пронизващия взор на очите Му умората ни изчезна веднага".

Скалата с Христовия лик се намира недалеч от древната столица на аланите – народ, обитавал някога кавказките планини. Известно е, че аланите се покръстват през 916 г., по времето на цариградския патриарх Николай Мистик. И до ден днешен в околностите са запазени много техни храмове. Но учените се чудят: как така огромното изображение е останало никому неизвестно през всички тези векове, чак до 1999 г.? Вярно е, че го скриват дърветата, които растат по склоновете на планината; възможно е също така то да е било затрупвано и от каменни лавини. Но изследванията показват, че изображението е било подновявано, като за последен път това е било направено преди около век и половина. Някои места от образа са оставени без боя и техният цвят е обусловен от цветовете на природните минерални образувания върху повърхността на скалата. От друга страна, близостта на тайнствената "икона" до храмовете в околността изключва възможността монасите, живели тук от векове, да не са знаели за нейното съществуване. Може би и за тях, и за другите местни жители образът е бил толкова ценен и скъп, че тайната му се е пазела векове…

Чудните свойства на образа били забелязани за пръв път от местните жители след случай с бездетна жена от близкото селище Нижни Архиз. Тя се молела усърдно пред него за дете и скоро след това забременяла.

"Тук всеки ден пристигат хора от цяла Русия, идват и чужденци. Някои искат да променят нещо в своя живот, други просто търсят душевен мир", разказва отец Виктор, свещеник на местната енория.

С помощта на пожертвуванията на богомолците планината постепенно се "облагородява": изсечени са стъпала за по-удобно изкачване, а самата скала с Христовия лик е оградена, та посетителите да не се изкушават да отчупят парченце "за спомен".

Специалистите отбелязват, че ликът върху скалата прилича на синайската икона на Христос Вседържител, която на свой ред има много общи черти с изображението върху Туринската плащаница. За съжаление открилият се преди шест години архизки образ не се пази от никого, никой не се грижи за запазването на тази удивителна светиня на православния свят. Ликът на Христос може да изчезне също толкова внезапно, както се е появил в края на отминалия век.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...