Музикални и театрални произведения по поезията на македонския митр. Методий Златанов



Време, Премин портал

Македонският композитор Никола Коджабашия ще напише музикално произведение за симфоничен оркестър по визуалната поезия от неотдавна излязлата книга „Doublethree Requiem” на американско-канадския митрополит на МПЦ Методий Златанов.

Същевременно, словенският театрален режисьор Драган Живадинов подготвя музикално-сценична постановка, вдъхновена от творбата на владика Методий.

Книгата „Doublethree Requiem” е едновременно поетичен сборник и музикална партитура. В този смисъл, тя е художествено търсене в повече посоки – реквиемът като музикална форма, нестандартният начин на неговото изписване. Музикалното съдържание на книгата не е записано със стандартната западна нотация, а според експериментални методи на нотиране на музикални произведения, подобно на тези на Джордж Гершуин или Джон Кейдж, които имат свои характерни нотописи.

“Това е моят опит да творя свободно, без ограничения. За тази цел създадох своя знакова система за записване на звука. Тя е стегната и може да се изпълнява от всеки музиколог или диригент” – казва митрополит Методий. Според него, книгата „Doublethree Requiem” е многоизмерна, полисемантична и интердисциплинарна, и това дава възможност да бъде четена различно и да бъде използвана като основа за създаване на нови произведения на изкуството.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...