Нов дякон в българската енория в Хамбург и благотворително събитие



Изминалите събота и неделя бяха белязани с голяма духовна радост за Българската православна църковна община в Хамбург. В българския храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Будапеща нейният дългогодишен ревностен член Явор Щурм бе ръкоположен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, за дякон. Двойният празник – св. Трифон (покровител на будапещенската община)  и ръкоположението за дякон на Явор Щурм – беше събрал както българи, живеещи в Унгария, така също и гости от Хамбургската и Бременската църковни общини.

Богослужението се  водеше от Централно- и Западноевропейския митрополит Антоний и митрополит Серафим Неврокопски. В съслужение с тях бяха  епископ Лукиян от Сръбската православна църква в Унгария, архимандрит Атанасий Султанов, предстоятел на Българската църковна община в Будапеща, много свещеници и дякони, сред които и предстоятелят на хамбургската енория о. Кръстин Апостолов.

На новия духовник бе дадено името Яков, а негов покровител ще бъде наскоро прославеният сред сонма на светиите игумен на манастира „Преподобни Давид“ на остров Евбея, Гърция, и старец архимандрит Яков (Цаликис).

Явор Щурм е син на една от основателките на българската енория в Хамбург, Мария Щурм, и е верен на общината от самото й начало. Той е създател и на интернет страницата на енорията, която допринася за разпространяване дейността на Българската църква в Хамбург. Явор Щурм и семейството му допринасят съществено за църковния живот на българската ни общност в ханзейския град. Новият дякон е и един от инициаторите на църковния хор в Хамбург, който от 2014 г. съпътства и оглася всяка Света литургия. Новоръкоположеният дякон ще подкрепя о. Кръстин Апостолов при духовното пастирстване в Хамбург, а когато с благословението на митрополит Антоний се основе общината в Бремен,  той ще стане неин главен свещеник. Представители на бъдещето настоятелство на бременската община присъстваха на ръкоположението му в Будапеща.

След службата проповедта на митрополит Антоний бе посветена на Великденския пост, който е духовно пътуване към великия ден на Христовото Възкресение.

Богослужението завърши с водосвет и  зарязване на лозата в църковния двор – както повелява старата традиция, следвана от години в будапещенската църковна община. След водосвета архимандрит Атанасий покани всички присъстващи на почерпка в Българския културен дом.

В съботната вечер се проведе и вторият благотворителен концерт в българския храм в Хамбург с участието на поетесата Христина Въчева и формацията за фолклорни изпълнения „Българи – Хамбург”, посветен на благолепието на новата църковна сграда, придобита от общината преди малко повече от година. Гостите на литературно-музикалната вечер се радваха на стихове, посветени на Родопите, България и любовта, както и на автентични фолклорни изпълнения. В края на програмата всички получиха кратка презентация на новия иконостас, който се изработва в момента.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...