Папата потвърди безбрачието на свещениците и неразтрогваемостта на католическия бракМоже да харесате още...

8 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Колкото и да е интелигентен, този папа няма историческо мислене. Целибатът е наложен на западните духовници насила през аскетичния ХІ век. Ако следващият папа не намери сили да го отмени, тяхната църква е обречена.

 2. p_stefanos каза:

  Целибатът е практика, наложила се и станала традиция в Западната църква и вече се възприема като нейна характеристика. Той не произтича от свещ. Писание и свещ. Предание, но и не им противоречи. Същото се отнася за православния епископат. Макар традициите и практиките ни да са различни, тези неща не ни разделят.
  На мен също ми се струва, че ще дойде време, когато Латинската църква ще премахне задължителния целибат.

 3. Danine каза:

  Уважаеми отци,
  Моля Ви първо да приемете уважението ми към Вас!
  Чета с голям интерес постингите и статиите Ви в този сайт. От тях разбрах едно – важно е като християни да мислим преди всичко есхатологично, за да БЪДЕМ наистина християни. Светият отец в обосновката си показва именно такова мислене. Друг е въпросът, че Църквата като цяло е вече повече исторично, отколкото есхатологично ориентирана и това е една от причините за проблемите в нея / валидно е и за Православната, и за Католическата Църква/ но това е тема за друг разговор. Като че ли все по-често пренебрегваме духа, улавяйки се за буквата, а можем да разберем смисъла на казаното в пълнота само ако ги вземем двете заедно.
  Още веднъж Ви моля да приемете искрените ми почитания!

 4. Danine каза:

  Коментарът Ви е в противоречие с претенцията Ви, че сте православна и теолог. Може би от постъпката Ви се срамуват всички онези, за които Православието е не претенция, а начин на живот?!!

  ………………..

 5. Дон Кихот каза:

  Драга Danine,

  Не обръщайте внимание на дребните провокации. Твърдението Ви, че папата бил есхатологично настроен е оксиморон (вътрешно противоречие). Ако той е такъв, няма да бъде папа, защото есхатологизмът (умерен като монтанизма или краен като гностицизма) отхвърля Църквата като институция и гледа на света съвсем релативистично.
  .
  Като повечето католици Вие живеете с убеждението, че Вашата църква е безпогрешна и съвършена. Нито вие, нито ние сме такива. Натрупани са много късноантични и средновековни предубеждения и погрешни решения – може би правилни някога, но анахронични днес, – с които трябва да се скъса, за да оцелеят нашите църкви през ХХІ век.

 6. missi каза:

  няма нищо срамно и лошо във визуалните прилики на един актьор с определено лице,било то и римски папа.
  Физиологията е дар Божи и не трябва да се срамуваме от нея,още повече ,че докато я носим имаме шанс да се спасим-не го забравяйте:-)))
  А да твърдите ,че имам претенции за нещо-простете,но е смешно…….профилът ми не е претенция ,а статукво.И не ви карам да вярвате-питайте,вижте,пък после с оценките.
  Христос воскресе!

 7. portos каза:

  Есхатологизмът, епископатът… Всичките ще ги преосмислим и ще ги надживеем, че били късно-антични и средновековни. И купно ще се втурнем книгите ви да купуваме и да се съветваме как да реорганизираме Църквата, за да оцелеем…

  Прощавайте отче, но разсъждавате глупаво и неадекватно. Защото никак не се вписва в разсъжденията ви постоянното позоваване на „Евангелието и Ранната Църква“, съпоставяни с с горните ви въззвания.

  То вярно – Преданието е динамична величина, ама съвсем да оставим във „вашите добри ръце“ динамиката му, та вие да определяте кое ви звучи по-евангелско и по древноцърковно, това, извинете, е прекалено и не сме толкова… луди…