Нито един християнски паметник в новите чудеса на света



 

Източник: Интерфакс, Aktualno.com

Сред новите седем чудеса на света, които ще бъдат обявени на 7 юли в Лисабон  няма нито един паметник на християнската култура. Храмът  "Света София" в Истанбул и Статуята на Христос в Рио де Жанейро не се подредиха между първите десет при гласуването. Същата участ сполетя базиликата Свети Петър в Рим, храма на гроба Господен в Йерусалим, катедралата "La sagrada familia" (Светото семейство) в Барселона, катедралата на свети Петър, известна като Уестминстърското абатство в Лондон, Парижката Света Богородица, както и други достижения на християнския дух. 

 

По този повод архиепископ Мауро Пиаченца, председател на папскат комисия за културно наследство и свещена археология във Ватикана казва: "Необяснимо, удивително и подозрително решение". А директорът на Ватиканските музеи Франческо Буранели, задава въпроса: "Как може да се изключат от  чудесата на света такива произведения, като Сикстинската капела, която само за 2006 г. е посетена от 4,2 млн. човека".

Месец преди обявяването на резултатите от гласуването първите 10 обекта от предварително селекционираните 21 бяха: Акрополът в Атина, древният град на маите Чичен Ица в Мексико, Римският Колизеум, Айфеловата кула в Париж, Великата китайска стена, руините на инките Мачу Пикчу в Перу, град Петра в Южна Йордания, каменните статуи на остров Пасха в Тихия океан, мегалитите край Стоунхендж във Великобритания и дворецът Тадж Махал в Индия.

Кампанията бе започната през 2001г. от шведския авантюрист и режисьор Бернард Уебър. Броят на номинациите тогава бе почти 200, от които бяха селектирани 21 паметника. Гласуването по Интернет и по телефона е мобилизирало около 70 милиона души, предаде АФП. Най-активни са жителите на Латинска Америка и Азия, а най-слабо е гласуването в Европа и САЩ.

Сегашният списък на седемте чудеса на света включва обекти предимно от Средиземноморието и Близкия Изток. Това са Висящите градини на Семирамида, Храмът на Артемида в Ефес, Колосът в Родос, Мавзолеят в Халикарнас, Фарът на остров Фарос, статуята на Зевс в Олимпия и Египетските пирамиди. С изключение на пирамидите, те вече не съществуват.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...