Папата похвали католико-православните академични връзки


Източник: Catholic World News, Catholic News Service

В послание до 10-ия Междухристиянски симпозиум на католици и православни, който изследва делото на св. Йоан Златоуст, папа Бенедикт ХVІ отбеляза, че “икуменическото сътрудничество в академичната сфера допринася за поддържането на устрема към жадуваното общение между всички християни”.

Католико-православният симпозиум, който се провежда тази седмица на гръцкия остров Тинос, е по повод 1600-годишнината от смъртта на св. Йоан Златоуст, един богослов, признат за учител на Църквата и от католици, и от православни.

В своето послание – отправено към кардинал Валтер Каспер, председател на Понтифическия съвет за християнско единство – папата нарича светеца от 5-ти век “доблестен, озарен и верен проповедник на Словото Божие”. Той също призовава да се обърне внимание върху ролята, която е изиграл св. Йоан Златоуст за развитието на византийската литургия, която се служи и до днес.

Папа Бенедикт също така отбеляза неотдавнашните събития по връщането на мощите на св. Йоан Златоуст, които бяха дарени от папа Йоан Павел ІІ на Константинополския Вселенски патриарх в един драматичен жест, целящ да заздрави икуменическите връзки и да даде възможност великият светител – някогашен Константинополски епископ – да бъде “почитан както във Ватиканската базилика, така и в църквата “Св. Георги” във Фенер”.

Пожелания за възстановяване на архиепископ Христодул

Папа Бенедикт ХVІ изпрати също и своите лични пожелания за скорошно възстановяване на предстоятеля на Еладската православна църква архиепископ Христодул, на когото му предстои чернодробна трансплантация в Маями.

Папата каза, че иска да изпрати “наистина специален” братски поздрав на архиепископ Христодул, “пожелавайки му пълно възстановяване на здравето, за да може да поеме отново, колкото се може по-скоро, своето пастирско служение”.

“Аз отправям своите молитви за това”, добави той.

Архиепископ Христодул, който е 68-годишен, е един важен партньор за Ватикана в православния диалог. През 2001 г. именно архиепископ Христодул беше този, който въпреки съпротивата на част от православните свещеници и епископи прие папа Йоан Павел ІІ по време на неговото първо по рода си пътуване до Атина.

Миналата година архиепископ Христодул посети Ватикана и подписа съвместна декларация с папа Бенедикт, в която обещава “плодотворно сътрудничество” и “диалог в истината”.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...