Сензационно откритие край Велики Преслав



Източник: БНТ

Сензационно откритие край Велики Преслав направи археологът професор Казимир Попконстантинов. За първи път след повече от половин век той попада на старобългарски надпис в каменна гробница, която се намира в двора на манастир от 10 век. Надписът съобщава за името и титлата на погребания монах, който според археолога е заемал висш духовен сан в Патриаршията. Уникалното откритие стана вчера пред камерата на "По света и у нас".

При сондаж в портика пред главния вход на манастир от Х век археологът попада на каменна плоча с размери 2,20 на 1,20, която покрива монашеска гробница. В горния й край е поставена керамична плоча с врязан равнораменен кръст под арка. Оформлението на гробницата няма аналог в досегашните открития от този период.

Пред екипа ни за първи път беше подвигната огромната плоча, под която се разкри уникалната находка. Гробна камера от две отделения с различна големина, в която са положени мощите на монаси от манастира на Ичиргубуил Мостич. В по-малката камера е и плочата, с изсечен на старобългарски надпис.

Проф. Казимир Попконстантинов каза: "Тук е бил погребан Синкел, който е съвсем ясно отбелязано неговото име, това е Матери, което подсказва, че е бил от секретарите на патриарха и е бил погребан в тази гробница".

В историята на археологическите разкопки във Велики Преслав, това е вторият надпис в манастирския храм, известен като цъквата Ичиргубуил Мостич.

Проф. Казимир Попконстантинов припомня: “Тук преди 55 години е открит надгробен надпис на Ичиргубуиля Мостич, т.е. той е бил вътрешен министър при царете Симеон, Петър и като навършил 80 години се замонашил".

Уникалната находка на професор Попконстантинов потвърждава важната роля на манастира, разположен във външния град на втората българска столица, в който на преклонна възраст са се оттгеляли висши сановници от царския двор.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...