Млади православни краеведи организираха експедиция в Странджа


отец Захарий ДечевПравославно-краеведска експедиция предприеха ученици в с. Калово, Странджа планина. Тяхното пътуване започва от днес и ще приключи на 10 септември. Организатор на ученическата експедиция е авторският колектив на методиката по православно краезнание. Един от ръководителите е отец Захарий Дечев, от храм „Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Бургас. Другите двама ръководители са г-жа Милка Бихлюмова (учителка по история), и д-р Вида Буковинова (етнограф).

Младите православни краеведи са ученици в гимназиален курс от различни учебни заведения в Бургас и Малко Търново. Общото между тях са занятията, които посещават в православното църковно училище при храм „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Бургас.

Цел на теренното проучване е събирането на информация за традициите, познанията и разбирането на местните жители за православната вяра и праксис.

В експедицията участват 20 деца. Те ще бъдат настанени по домовете на местните жители. Теренната работа е разпределена между екипи от по двама ученици, уточни за Православие БГ Илия Поповски, един от участниците в експедицията. Всеки екип има за задача да разработи определена тема. Сред темите на тазгодишното теренно проучване са Десетте божии заповеди и Църковните тайнства.

Един от участниците в експедицията има за задача да води дневник. След приключване на теренната работа събраният материал ще бъде обработен и включен в сборник.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...