Площадът „Света Богородица“ вече ще се казва „Папа Йоан Павел ІІ“


Източник: RFI България

Ожесточени страсти разпали цермония по кръщаването на площада пред катедралата “Нотр Дам” в Париж на името на покойния папа Йоан-Павел Втори. Организации за борба със СПИН са протестирали срещу това решение, заради твърдата позиция на покойния папа срещу използването на презервативи. Церемонията по кръщаването на площада е била съпроводена от протестно шествие и лозунги “Деланое (кметът на Париж, б.р.) почита убиец”, съобщава електронното издание  на Радио Франс Интернасионал за България.

“От едната страна на конфликта стои кметът на Париж Бертран Деланое, архиепископа на Париж монсеньор Андре Вен Троа и 3000 души. От другата са противници на това ново име на площада" – се посочва по-нататък.

Парижката катедрала “Света Богородица” (Notre Dame de Paris) е един от най-ярките символи на френската столица. Строежът на храма започва в 1163 г. и е завършен през 1345 г. Изключително красивата конструкция на фасадата, украсена с многобройни скулптури, я превръща в един от най-красивите архитектурни паметници в света. Катедралата е издигната на остров Ла Сите върху основите на древен римски храм. Тя е дълга 130 м, широка 50 м, а триетажните й квадратни кули са с височина 69 м, като самата стрела на катедралата достига 96 м. Камбаните са разположени в южната част, като най-голямата от тях тежи 15 тона.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...