Посланикът на Македония в Русия приет от патриарх Алексий


Източник: Официален сайт на Московската патриаршия

На 22 февруари в патриаршеската работна резиденция се е състояла среща на Негово светейшество Алексий ІІ, патриарх на Москва и цяла Русия, с извънредния и пълномощен посланик на Република Македония в Русия Ристо Никовски. В хода на разговора е била засегната темата със статута на Македонската църква. Негово светейшество е отбелязал, че нееднократно е изразявал своята позиция по този въпрос, в това число в посланието си до Светейшия сръбски патриарх Павле и в интервю пред издавания в Македония вестник „Дневник”.

„Болезненото за цялото Православие разделение е възникнало през 1967 година в резултат на едностранното провъзгласяване на независимост от Сръбската православна църква от страна на Православната църква в Република Македония. Считаме, че такъв важен въпрос може и трябва да бъде решен само по пътя на братските преговори при спазване каноните на Църквата. Трябва да останем верни на Преданието на Църквата, на вековните й закони. Но, също така, трябва да проявяваме братска любов и да се стремим към това – по-добре да се разбираме един друг, да вникнем в житейските обстоятелства и на двата народа и да търсим не едностранна изгода, а общото благо”, – е заявил предстоятелят на Руската православна църква в отговор на въпросите на вестника.

Обръщайки се към посланика на Македония, Негово светейшество е изразил надежда, че рано или късно благоразумието ще вземе връх.

От своя страна, Ристо Никовски е отбелязал, че в Македония винаги са се отнасяли топло към Руската православна църква и интервюто на предстоятеля на Руската православна църква, публикувано във вестник „Дневник”, е било прието с интерес в страната.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...