Архиепископ Йован Вранишковски в болница – заседание на Светия Синод на ПОА



Източници: ПОА, Пресслужба на СПЦ

Охридският архиепископ и скопски митрополит Йован е приет на 26 юни за лечение в Държавната болница в Белград. След освобождаването му от затвора през март тази година, той постоянно е имал проблеми със здравето, рязко влошило се напоследък.

По този повод, Светият Архиерейски синод на Православната охридска архиепископия се е събрал на извънредно заседание в Република Сърбия.

Със съжаление, Светият Синод се е запознал с писмото, отправено от председателя на Република Македония Бранко Цървенковски до Негово светейшество сръбския патриарх Павле, с което той отказва да отмени политическата присъда на архиепископ Йован, обявена от властите на Република Македония. Тази отмяна на присъдата е необходимо предусловие за диалог и знак за добрата воля на властите на Република Македония повече да не се бъркат в църковните проблеми и решения.

По този повод, Светият Архиерейски синод на Православната Охридска архиепископия е стигнал до заключение, че при условията на заплахи от арест, гонение и отказване на регистрация на Православната Охридска архиепископия, ситуацията за започване на диалог с разколническата йерархия все още не е узряла. Затова Светият Синод е взел решение да се попълнят празните епископии в Охридската архиепископия.

Негово преосвещенство епископ дремвицки и местоблюстител битолски Марко е поставен за епископ на Брегалничката епископия с титлата Епископ брегалнички и местоблюстител битолски.

Светият Архиерейски синод на Православната Охридска архиепископия е избрала за викарен епископ на Негово блаженство архиепископ Йован досегашния игумен Давид (Нинов), с титлата Епископ стобийски.

Взето е решение да се изпрати окръжно послание на всички Поместни църкви, на определени посолства в Република Македония и международни институции, занимаващи се с човешките права, за да бъде обяснен най-новия съдебен процес, чрез който "архиепископ Йован, в политически монтиран процес и по жалба на разколническата йерархия на МПЦ, е несправедливо осъден на една година затвор".

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...