Православна църква в руски стил ще бъде построена в Хелзинки


Източник: Helsingin Sanomat

Финландската православна църква гледа на проекта с известни резерви

Православното паство на храма “Св. Николай”, който се намира в юрисдикцията на Московската патриаршия и функционира от 1927 г., планира изграждането на нова църква в предградието Итакескус в източната част на Хелзинки.

Настоящият сграден фонд на малкото паство, което наброява около 1500 души, вече е крайно недостатъчен поради нарасналата имиграция от Русия.

Главната църковна сграда, която се намира до православното гробище в Хиетаниеми, е построена през 1937 г. и е разширена през 1952 г. Преди няколко години паството е открило още една малка църква в района Весала в източен Хелзинки.

“Членството се увеличава с около 50 енориаши годишно вече трета година”, казва предстоятелят на храма Орест Червински. “Новите енориаши имат много деца и между 120 и 140 души участват в богослуженията всяка неделя.”

Основният език, който се използва за богослужението и в другите църковни дейности е руският. При поискване кръщенетата и останалите църковни тайнства могат да се извършват и на финландски.

Разрешителното за строеж е получено през април. Строителството се очаква да започне някъде през следващата година.

Паството на “Св. Николай” не е част от Финландската православна църква, която споделя с Лутеранската църква статута на официална църква в страната и която не е в юрисдикцията на Московската патриаршия.

Някои от Финландската православна църква гледат скептично на проекта. Хелзинкският митрополит Амвросий отбелязва, че в Православната църква има принцип, според който една национална църква би трябвало да е достатъчна и би трябвало да обгрижва всички енориаши без оглед на тяхната езикова, културна или национална принадлежност.

Самият митрополит Амвросий не вижда проблем в това, че паството на “Св. Николай” функционира според свои собствени принципи, и отбелязва, че Финландската православна църква винаги е работила в добро сътрудничество с църквите на Московската патриаршия.

“Има ги и онези обаче, които се страхуват, че руският национализъм може да се разпростре и в църковните среди”, казва той, като добавя, че не е забелязал такива признаци във Финландия.

Митрополит Амвросий не счита, че са се провалили усилията на Финландската православна църква да се погрижи за имигрантите. Църквата наброява 61 000 членове и около 1000 нови членове се присъединяват към нея всяка година, без да се броят децата, които се кръщават. Приблизително половината от новите членове са имигранти, повечето от Русия.

“Ние извършваме богослужения на църковнославянски от 200 години, а през последните 20 години – в църквата “Света Троица”, където има свещеници, които говорят руски свободно.”

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...