За журналистите Църквата е като Невидимия на Х.Уелс



„Църквата в света на медиите прилича на Невидимия човек на Хърбърт Уелс – откриват го само защото по невидимите му пети е полепнала видима мръсотия” – казва дякон Андрей Кураев в разговор, публикуван с днешна дата в Руския информационен портал Религията и средствата за масова информация.

„ И за нашия църковен живот журналистите се сещат само по повод някакви скандали. Обикновеният свещеник, който просто си върши работата, не привлича вниманието им. Телевизионните работници даже имат поговорка: „Влаковете, които пристигат навреме, не интересуват никого” – отбелязва дякон Кураев.

Публикуваният текст е част от книгата Църквата в света на хората, на един от най-популярните съвременни православен апологети, професорът в Московската духовна академия, дякон Андрей Кураев. Книгата е посветена на ”неудобните” за открито обсъждане проблеми на отношенията църква-общество. С характерното си интелигентно чувство за хумор, дякон Кураев критикува едни от най-разпространените стереотипи на възприемане на Църквата, които изопачават нейния образ в съзнанието както на външните, така и на вътрешноцърковните критици.

Особено остро е несъгласието на автора с подхода на светските медии към отразявенито на църковната тема. Той разказва как на Пасха през 2005 год., когато бил поканен да води репортаж по националната телевизия, му се наложило да прочете в сценария поразително изречение: „Предаване в ХХС БО из ХГГ”, което преведено на човешки език, ще рече „ Предаване в храма на Христа Спасителя на Блатодатния огън от храма на Гроба Господен.”

Този „пилешки” език изразява птиче отношение към темата: авторът е прелетял „над материала”, клъвнал е информационните зърна, избълвал ги е в сюжета и веднага е полетял да прави следващия материал – казва дякон Кураев. И съветва хората, на които им се налага да работят на всяка цена в пресата: „..поне не я четете вие самите или не й се доверявайте прекалено. Хранете се с книги, а не с вестници; с традицията, а не с еднодневки.”

На въпрос: „Може ли да се каже, че под сводовете на църквата гнездят пороци” дякон Кураев отговаря: „Всеки грях вътре в Църквата не е грях на Църквата, а е грях против нея… Когато някой каже: виждам, че в Църквата има лоши хора, затова няма да бъда църковен човек, това е все едно да кажеш: Тъй като виждам, че някои хора имат проблем със зрението, аз ще взема да си счупя крака. Човекът, който остава извън вярата и Църквата, всъщност извършва бавно членовредителство върху себе си.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...