Православни от Украйна обвиняват Вселенския патриарх в ерес


Съюзът на православните граждани на Украйна обвини Вселенския патриарх Вартоломей, че отстъпва от православното учение за Църквата, съобщава Интерфакс.

В изявлението на Съюза се цитират неотдавнашните думи на патриарх Вартоломей, който заяви, че се надява "православните да променят отношението си към върховната власт на Римския понтифик (папата – бел. прев.)".

"Надяваме се, че православните поместни църкви ще дадат адекватен богословски отговор на изопачаванията на православната догматика, пропагандирани от Вартоломей", се казва в изявлението на Съюза.

Авторите на документа виждат в действията на Вселенската патриаршия във Франция, Великобритания, Естония и Украйна елементи на "ереста на папизма, която преобръща учението за Църквата".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...